Marokkaanse koning zondag naar Rusland

marokko
59
11 mrt '16
Het langverwachte bezoek van koning Mohammed VI aan Rusland zal aanstaande zondag dan eindelijk plaatsvinden.

Dat meldt het ministerie van het Koninklijk Huis in een officiële verklaring. Tijdens het bezoek zal de monarch president Vladimir Poetin ontmoeten en spreken over verschillende zaken. De twee leiders gaan ook een ondertekeningsceremonie houden waarin een reeks bilaterale overeenkomsten staan beschreven. 

Mohammed VI zou Rusland eerder bezoeken maar werd uitgesteld door gebeurtenissen op internationaal niveau. De politiek adviseur van Poetin liet vorige maand weten dat Mohammed VI in maart naar zijn land komt. Op 26 januari ontmoette Fouad Ali El Himma in Moskou de algemeen secretaris van de nationale veiligheidsraad Nikolai Patrushev. 

Waarschijnlijk werden toen de voorbereidingen getroffen voor het bezoek van Mohammed VI. El Himma is overigens een topadviseur van de koning. Het bezoek komt voor Marokko op een mooi moment. Het land verkeert in diplomatieke crisis met de Verenigde Naties nadat secretaris-generaal Ban Ki-moon Algerije bezocht en daar vreemde opmerkingen maakte. 

Hij bestempelde Marokko onder meer als 'bezetter' van de Sahara. Rabat kreeg al snel de steun van verschillende landen na deze uitspraken. Een van die landen is Rusland. Dat land steunde Marokko ook toen de spanningen met de regering van Obama opliepen in 2013.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
rusland
vladimir poetin
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?