Terreuronderzoekers: Wilders wakkert geweld aan

buitenland
82
16 mrt '16
Geert Wilders riep onlangs op om in verzet te komen. Rechtsextremisten gebruiken deze oproep om gewelddadig te zijn tegen onder meer vluchtelingen.

Dat oordeelde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Met dit oordeel spreekt de NCTV hun zorgen uit over de toename van geweld, bedreiging en intimidatie tegen moslims en vluchtelingen in Nederland. Dat valt te lezen in een nieuwe analyserapport van NCTV. Daarin gaat de terrorismebestrijder in op het vraagsrtuk veiligheid in Nederland. 

Extreemrechts groepen en individuen uiten hun afkeer tegen moslims en vluchtelingen steeds vaker uit. Deels schuldig is Geert Wilders, aldus NCTV. Hij riep in augustus op om in verzet te komen met de hashtag #kominverzet. Dat bericht werd 100.000 keer gedeeld, aldus RTL. Met zijn oproep heeft hij extremisten weten te mobiliseren en houden het daarbij allang niet meer bij demonstraties. 

Bij veel acties gebruiken ze vaak de naam en foto van Wilders. Wilders werd na de tweet gewaarschuwd omdat men het al zag als vrijbrief voor meer geweld. Hij wast zijn handen in onschuld en stelt dat hij nooit heeft opgeroepen tot geweld. Aanslagen zoals die met een molotovcocktail op een moskee in Enschede kunnen echter de uitkomst van zijn oproep zijn. 

Volgens NCTV is het dan ook reden voor meer alertheid voor de veiligheid van moskeeën. De politiek ziet dat echter niet zo en zorgt niet voor extra beveiligingsmaatregelen rond moskeeën. Geert Wilders gaat ondertussen gewoon door met zijn opruiende oproep om in verzet te komen.

© Redactie 2016
geert wilders
moslimdiscriminatie
nctv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?