Saudi-Arabië helpt Marokko tegen Ban Ki-moon

marokko
26
17 mrt '16
Nadat Saudi-Arabië aankondigde te gaan investeren in de zuidelijke provincies van Marokko heeft het land nu opnieuw laten zien altijd naast Marokko te staan.

Saudi-Arabië gaat zijn sterke diplomatieke machine in werking treden om Marokko bij te staan in de diplomatieke strijd tegen Ban Ki-moon en Algerije. Marokko is uiteraard zeer content met dit nieuws, aldus de krant Al Massae. Ban Ki-moon creëerde een storm van kritiek door te stellen dat de Sahara bezet gebied is. Dat deed hij tijdens een bezoek aan Algerije. 

Bij veel landen zijn deze partijdige uitspraken in het verkeerde keelgat geschoten. Naast Saudi-Arabië kan Marokko ook op diplomatieke steun rekenen van de VAE, Qatar, Bahrein, Oman en Jordanië. Al deze landen onderhouden broederlijke banden met Marokko. Saudi-Arabië gaat ondertussen ook de steun van andere landen proberen te winnen. Dat is handig voor Marokko, want het land heeft een sterke positie binnen de VN en de wereldpolitiek. 

Naast de steun tegen de uitspraken van Ki-moon gaat Saudi-Arabië zich inzetten voor het autonomieplan van Marokko voor de Sahara. Volgens de krant kan het Algerijns regime deze duidelijke steunbetuiging niet waarderen. De Algerijnse krant Al Watan, dat dichtbij het leger staat, reageerde onlangs nog woedend en beschuldigde Saudi-Arabië van vals spel. 

Dat deed de krant nadat Saudi-Arabië aangaf te gaan investeren in de zuidelijke provincies van Marokko. De Marokkaanse pers zegt ondertussen dat de Saudische hulp met veel gejuich is ontvangen in Marokko. In de komende dagen gaan de Saudiërs alle diplomatieke middelen inzetten om een krachtig front te vormen in het voordeel van Marokko.

© Redactie 2016
marokko
saoedi-arabië
vn
ban kimoon
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?