Marokko slaat keihard terug en gooit 84 VN-waarnemers Sahara uit

marokko
0
18 mrt '16
De Marokkaanse regering heeft 84 leden van een VN-vredesmissie in de Sahara bevolen om het gebied te verlaten.

Daarvoor hebben de tientallen waarnemers drie dagen de tijd. De sanctie volgt nadat VN-secretaris-generaal de Sahara bezet gebied noemde met Marokko als 'bezetter'. De Verenigde Naties zijn uiteraard niet blij met de sancties die Marokko heeft opgelegd. Naast bovenstaande maatregel stopt Marokko ook de financiële hulp aan het hoofdkantoor van vredesmissie Minurso. 

Bovendien stopt Marokko hoogstwaarschijnlijk met militaire hulp aan vredesmissies van de VN. Wanneer Marokkaanse blauwhelmen worden teruggeroepen is niet bekend. Ook drie waarnemers van de Afrikaanse Unie zijn niet meer welkom en moeten hun biezen pakken. Drie afgevaardigden van de VN, die de top vormen, worden nog niet uitgezet. Zij stellen echter dat ze nu niet meer normaal kunnen werken in het gebied. 

De woordvoerder van de VN, Stephane Durjarric, noemt de Marokkaanse sanctie 'ongehoord'. Hij stelt dat het om een maatregel gaat die indruist tegen internationale verplichtingen. Volgens hem is deze kwestie een nieuwe uitdaging voor de Veiligheidsraad van de VN.

© Redactie 2016
marokko
sahara
ban ki moon

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi