Benkirane reageert op uitlatingen Ban Ki-moon

marokko
8
18 mrt '16
De Marokkaanse premier heeft voor het eerst gereageerd op de schadelijke uitlatingen van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Benkirane is normaal zeer scherp in zijn uitingen maar koos er nu voor om de diplomatieke middenweg te kiezen inzake het conflict met Ki-moon. De premier stelt dat Marokko geen vijandigheid koestert jegens Ki-moon, maar dat het land wel gebonden blijft aan haar natuurlijk recht over de Sahara. 'Wij koesteren geen vijandigheid tegenover Ban Ki-moon of de Verenigde Naties maar tegelijkertijd bevestigen we onze gehechtheid aan onze Sahara en het recht over dit land.'

Sahrawi's
Wat veel mensen niet weten is dat een deel van de Sahara-bewoners inmiddels in stedelijke gebieden in het zuiden van Marokko wonen. Een ander, veel kleiner deel zit zo goed als gegijzeld in de vluchtelingenkampen van Tindouf in Algerije. Daar leven zij onder immense druk en erbarmelijke omstandigheden. Zij hebben vaker aangegeven terug te willen naar Marokko, maar de Polisario staat dit niet toe. Benkirane sprak daar ook over in zijn verklaring. 

'Wij hebben het recht om onze zonen (dat wil zeggen burgers) te beschermen en te repatriëren die in de greep zijn van Algerije', aldus Benkirane. Daarmee verwees hij tijdens de wekelijkse ministerraad naar de door Algerije gesteunde Polisario in de kampen. 

'Een groep mensen is beroofd van vrijheid en gaat gebukt onder de greep van een staat die zijn eigen burgers en anderen benadeeld. Wij eisen dat Ban Ki-moon zijn inspanningen richt op het oplossen van problemen aan de andere kant. Onze Algerijnse broeders moeten redelijker zijn.'

Benkirane sluit af: 'Ki-moon moet niet vergeten dat Marokko een eeuwenoud land is met een lange geschiedenis.' Volgens sommige bronnen zou hij in zijn betoog ook hebben gesteld dat de Sahara een 'kwestie van leven of dood is voor Marokko'. Dit kunnen wij echter niet bevestigen. 

© Redactie 2016
marokko
ban ki moon
abdelilah benkirane
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?