'Meisje met hoofddoek komt moeilijk aan stageplek'

algemeen
21
21 mrt '16
Moslima's die in Nederland een hoofddoek dragen ervaren grote moeite om een stageplek te vinden.

Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) deed onderzoek naar stageplaatsen voor studenten op het mbo. Een aanzienlijk deel van stagebedrijven zegt meisjes met een hoofddoek niet aan te willen nemen omdat dat niet past bij de 'uitstraling van het bedrijf'. Ook jongeren waarover veel vooroordelen bestaan (lees: Marokkaanse jongeren) worden vaak gediscrimineerd bij het vinden van een stageplek. 

Vaak gaat dat om jongens waarover vooroordelen de overhand hebben en werkgevers al snel denken dat ze laat zullen komen of diefstal gaan plegen. De mate van discriminatie verschilt per sector. Kleine en middelgrote bedrijven in de kledingsector en horeca discrimineren vaker terwijl maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties vrijwel niet worden genoemd. 

Verborgen
KIS praatte met ruim 120 onderwijsprofessionals en studenten van het mbo over het probleem. Wat blijkt? De discriminatie wordt weinig opgemerkt omdat stagebemiddelaars en studenten het probleem vaak omzeilen. Kans op afwijzing blijkt minder groot als de school studenten voordraagt bij een potentiële stageplek. Studenten zoeken vaak een stageplek binnen hun eigen netwerk. 

Dat is nadelig omdat de mogelijkheid er is dat studenten een eenzijdig cv opbouwen en dat is van invloed op hun positie op de arbeidsmarkt. KIS zegt dat het onderzoek slechts verkennend is en wil een groter onderzoek inlassen.

© Redactie 2016
moslimdiscriminatie
hoofddoek
kis
stage
arbeidsdiscriminatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi