Marokko heeft schrikbarend weinig tandartsen

marokko
21
21 mrt '16
Gisteren vond de World Oral Health Day plaats en voor tandartsen in Marokko is dat hét moment voor een bewustwordingscampagne.

De Marokkaanse Nationale Commissie van Tandartsen is gestart met een bewustwordingscampagne genaamd 'gezonde tanden om te genieten van een gezond leven'. Op deze manier willen ze het bewustzijn vergroten bij niet alleen burgers, maar ook bij professionals in de gezondheid en het maatschappelijk middenveld. Dat is broodnodig want orale en tandheelkundige ziekten zijn een probleem in de Marokkaanse gezondheidszorg. 

Vaak worden tandheelkundige ingrepen uitgevoerd door illegale en niet gediplomeerde tandartsen. Ook in Marokko is dat 'gewoon' verboden. Vaak gebruiken deze 'tandartsen' onveilig materiaal. Dat zorgt zelfs voor doden, aldus de commissie. Tandheelkundige ziektes kunnen namelijk gekoppeld worden aan ziekten zoals diabetes. Een ander groot probleem is dat Marokkanen geen trek hebben in een regelmatig bezoekje aan de tandarts om controles uit te voeren. 

Zelfs al zou het gros van de Marokkanen een tandarts willen bezoeken is het in veel gebieden lastig om een gediplomeerde tandarts te vinden. Het nationaal gemiddelde is nu één tandarts per 7.000 burgers. In grote stedelijke centra werkt het gros hiervan. 

Plan
Het ministerie van Volksgezondheid ziet het probleem en heeft een nationale strategie in het leven geroepen. In 2025 moet er minstens één tandarts op 5.000 inwoners zijn. Uit onderzoek van het ministerie in samenwerking met de Publiekelijke Gezondheidsorganisatie blijkt dat minstens 60% van de kinderen last hebben van orale ziekten. 

Het risico op tandbederf is 81,8% bij kinderen van 12 jaar en zelfs 86,7% bij tieners van 15 jaar en 59,8% en 91,8% voor mensen tussen de 35 en 44 jaar. Uit dezelfde studie blijkt ook dat het risico op tandvleesontstekingen hoog ligt: 42,2% bij 12-jarigen, 59,8 procent bij 15-jarigen en zelfs 79,2% bij personen tussen de 35 en 44 jaar. 

Bijna dertig procent van de ouderen in Marokko tussen de 65 en 74 jaar heeft geen 'eigen' tanden meer.

© Redactie 2016
marokko
who
tandarts
gezondheid
gezondheidszorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?