Tientallen doden na aanslagen Brussel

algemeen
339
22 mrt '16
Door de aanslag op de internationale luchthaven in Brussel zijn dinsdag zeker dertien doden en 35 zwaargewonden gevallen.

Dat meldt de Vlaamse zender VRT. De bron meldt ook dat minstens één van de explosies door een zelfmoordaanslag kwam. Voordat de explosies plaatsvonden in de vertrekhal van het vliegveld van Brussel, klonken schoten en mogelijk Arabische leuzen.

Dat meldt het Belgische persbureau Belga. Belgische veiligheidsdiensten hielden al rekening met mogelijke aanslagen, nadat vrijdag terreurverdachte Saleh Abdeslam werd opgepakt.
Update 11:24
In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn door de explosie mogelijk dertig doden gevallen. Dat meldt het Nieuwsblad op gezag van bronnen bij de politie. Vooralsnog houdt de brandweer het op tien.
Update 11:34
In de buurt van de Wetstraat In Brussel heeft nog een ontploffing plaatsgevonden. Dat heeft het Belgische persbureau Belga ter plaatse vastgesteld. Het Warandepark bij de Wetstraat wordt ontruimd. De Wetstraat is het centrum van de bestuurlijke macht in België.

Update 11:48
Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies. Nederlanders die al in Brussel zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro en instructies op te volgen van autoriteiten.

Update 11:56
Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw dinsdag.

Update 12:32
De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde zijn geschokt door de aanslagen in de luchthaven en een metrostation in Brussel.,,Geconfronteerd met deze laffe en gruwelijke daden, gaan de gedachten van de koning en de koningin in de eerste plaats naar de slachtoffers en hun families en naar de hulpdiensten die alles in het werk zetten om de slachtoffers op te vangen’’, laat het koningshuis weten in een verklaring.

Update 12:40
De ontploffing in metrostation Maalbeek in Brussel heeft vijftien mensen het leven gekost. Nog eens 55 mensen raakten gewond, laat openbaarvervoerbedrijf MIVB weten. Tien gewonden zouden in levensgevaar verkeren.Over het slachtoffertal heerst verwarring. Sommige Belgische media spraken eerder van mogelijk dertig doden op het metrostation in het bestuurlijke hart van Brussel. De Belgische autoriteiten noemen vooralsnog geen cijfer, maar reppen van ,,vele doden en gewonden''.Minister van Volksgezondheid Maggie De Block meldt dat bij de aanslagen op vliegveld Zaventem elf doden en 81 gewonden zijn gevallen.

Update 12:49
In het gebouw van de NOS in Hilversum is een envelop met daarin een onbekend wit poeder gevonden. Daarom is de vijfde verdieping uit voorzorg ontruimd, meldt de NOS.De uitzendingen van de NOS gaan gewoon door.

Update 13:22
Station Hoofddorp was dinsdag enige tijd ontruimd. De politie sloot het station af en het treinverkeer tussen Leiden en Schiphol werd stilgelegd.Er was mogelijk iets verdachts in de trein. De politie heeft de trein doorzocht en heeft ook mensen gecontroleerd. Na uitvoerig onderzoek werd er niets verdachts aangetroffen.De trein is vrijgegeven, maar rijdt niet meer verder. Passagiers reizen verder met de bus.

De actie had niets te maken met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel, aldus de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Update 13:42
Het gevaar op de Brusselse luchthaven Zaventem is nog niet geweken. Dat meldden politiebronnen dinsdagmiddag. Vijf uur na de explosies in de vertrekhal weten de veiligheidsdiensten nog niet zeker of er nog terroristen in het gebouw zijn.

De bewakingsbeelden van de luchthaven worden nu geanalyseerd om te zoeken naar verdachte personen of voorwerpen. Pas daarna wordt het hele gebouw doorzocht. De evacuatie van luchthaven Zaventem is inmiddels bijna klaar. Er rijdend nog steeds bussen af en aan, maar die zijn lang niet meer vol.

Update 13:50
Het dodental van de aanslagen in Brussel loopt op. Er zouden veertien mensen zijn omgekomen bij de twee explosies op de Brusselse luchthaven. In metrostation Maalbeek gaat het om twintig doden, meldt de Vlaamse omroep VRT. Op vliegveld Zaventem vielen volgens de VRT voorts tachtig gewonden. 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block meldde eerder dat bij de aanslagen op Zaventem elf doden en 81 gewonden zijn gevallen.Door de ontploffing in metrostation Maalbeek in het bestuurlijke hart van Brussel zijn volgens de omroep ruim zeventig mensen gewond geraakt. 

Openbaarvervoerbedrijf MIVB hield het eerder op vijftien doden en 55 gewonden.

Update 14:38
De twee explosies op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn veroorzaakt door twee zelfmoordterroristen. Er is een derde bomgordel gevonden, die mogelijk van een derde terreurverdachte was. Die zou dan nu echter voortvluchtig zijn. Dat hebben politiebronnen gezegd tegen de Vlaamse zender VTM.

Het crisiscentrum meldt dat op de luchthaven een verdacht object zal worden 'geneutraliseerd'. Volgens Belgische media wordt daarmee waarschijnlijk de bomgordel bedoeld.
Update 14:50
Minstens een van de explosieven die dinsdagochtend zijn ontploft op de Brusselse luchthaven Zaventem bevatte spijkers. Dat maakt Marc Decramer van het academisch ziekenhuis in Leuven op uit het feit dat veel slachtoffers zijn binnengebracht met spijkers in hun lichaam.

De spijkers zijn waarschijnlijk toegevoegd om meer slachtoffers te maken, zei Decramer tegen de Vlaamse omroep VRT en de krant Het Laatste Nieuws. De slachtoffers die vielen in het hoofdstedelijke metrostation Maalbeek vertoonden geen sporen van de gevolgen van een spijkerbom.

Update 14:56
Alle mensen die bij een bomaanslag in het Brusselse metrostation gewond zijn geraakt, zijn nu uit het station geëvacueerd. Volgens de Vlaamse zender VRT waren daarvoor twintig ambulances en bussen ingezet.

Update 15:18
Een derde, niet-ontplofte bomgordel die gebruikt werd bij de aanslagen in de vertrekhal van het Brusselse vliegveld is door de autoriteiten gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Ook de zoekacties in het vliegveld naar slachtoffers zijn beëindigd.Experts zullen nu nader technisch onderzoek gaan doen.

Update 15:30
,,De wereld moet zich verenigen in de strijd tegen terreur.'' Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gezegd in Havana. ,,De gedachten en gebeden van de Amerikanen zijn bij België. We kunnen en zullen degenen verslaan die de veiligheid van de mensen wereldwijd bedreigen.

''Obama droeg ook een boodschap van eenheid uit. ,,We moeten één zijn, onafhankelijk van religie.''

Update 15:46
In België is drie dagen nationale rouw afgekondigd. Dat maakte de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdag bekend.

Update 15:55
De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen is dinsdagmiddag op last van het federaal crisiscentrum in België ontruimd. Dat zegt de Antwerpse politie. Een reden voor de ontruiming is nog niet bekend. De bioscoop ligt net buiten het centrum van de havenstad.

Update 16:35
Een Nederlander is lichtgewond geraakt bij de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. De Nederlander is behandeld in het ziekenhuis.Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen voor meer Nederlandse slachtoffers.

Update 16:50
Daesh heeft dinsdagmiddag via zijn nieuwsagentschap Amaq de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist. Eerder meldde alleen het Koerdische medianetwerk Rudaw dat de terreurorganisatie de aanslagen in de Belgische hoofdstad claimde. ,,Strijders van Daesh openden het vuur in de luchthaven Zaventem, voordat verschillenden van hen hun explosievengordel lieten ontploffen", schrijft Amaq. 

Een martelaar blies daarna ook zichzelf op in het station Maalbeek, aldus de mededeling. De aanval werd volgens het persbericht uitgevoerd in een land dat deel uitmaakt van de internationale coalitie tegen Daesh.

Update 17:35
De Brusselse luchthaven nabij Zaventem blijft ook woensdag gesloten. Er zullen geen vliegtuigen landen of opstijgen, zo maakte de topman van het vliegveld, Arnaud Feist dinsdagmiddag bekend.Het vliegveld bekijkt of wellicht donderdag de luchthaven weer open gaat. Sinds de aanslagen dinsdagochtend was de luchthaven gesloten. Zeshonderd vluchten stonden gepland, zei Feist.

Update 17:43
De komende dagen wordt de grens tussen Nederland en België intensief bewaakt en gecontroleerd. De marechaussee werkt hierbij samen met de politie. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn de grenscontroles in reactie op de aanslagen in Brussel nu weer tijdelijk ingevoerd. ,,Dat gebeurt zolang het nodig is'', zegt hij.

De grenscontrole gebeurt op basis van steekproeven en informatie waarover de marechaussee beschikt. Daarbij kan het gaan om het controleren van identiteitspapieren en het controleren van voertuigen.
Update 18:07
De Belgische politie heeft dinsdagmiddag huiszoeking verricht in huizen in de Brusselse deelgemeentes Jette en Schaarbeek. Dat meldt de Waalse omroep RTBF op gezag van bronnen bij het gerecht. Het is onduidelijk of de actie iets heeft opgeleverd.

De politie is op zoek naar minstens één verdachte, die te zien zou zijn op een beeld van een bewakingscamera van vliegveld Zaventem dat Belgische media hebben gepubliceerd. Hij draagt op de afbeelding een witte jas of vest en een zwart hoedje.

Update 18:14
Daesh heeft dinsdagmiddag in een verklaring laten weten dat ,,er zwarte dagen zullen komen" als antwoord op de agressie die tegen de organisatie is gericht.,,Wij beloven dat er voor de alliantie tegen Islamitische Staat zwarte dagen zullen komen", aldus een via internet verspreide verklaring van Daesh, nadat de extremisten eerder al de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel hadden opgeëist.

Update 19:25
Op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn nog meer explosieven gevonden. De explosievenopruimingsdienst DOVO, die dacht alle springstof op Zaventem te hebben opgeruimd, is volgens een bron bij de politie weer onderweg naar het vliegveld. Een dubbele zelfmoordaanslag op het hoofdstedelijke vliegveld kostte dinsdagochtend zeker veertien mensen het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

Update 19:05
De Amerikaanse keten van koffieshops Starbucks heeft dinsdag aangekondigd dat het al zijn vestigingen in België tot nader order sluit, in verband met de aanslagen in Brussel. ,,We volgen de situatie op de voet en geven meer info zodra we die hebben'', aldus de groep.

Volgens de keten is bij een van de ontploffingen op Brussels Airport de gevel van hun winkel op de luchthaven vernield. ,,Al onze personeelsleden zijn in veiligheid, al is er een die kleinere verwondingen heeft opgelopen'', meldt Starbucks. De keten heeft drie winkels op de luchthaven, onder meer een in de vertrekhal. In heel België zijn er acht Starbucks.

Update 19:34
Ooggetuigen melden dinsdagavond dat er is geschoten in de buurt van Amsterdam Centraal Station. De politie kon dat nog niet bevestigen en zoekt uit wat er is gebeurd. Mogelijk is er iemand gearresteerd.

Update 20:38 Het station Amersfoort is dinsdagavond kort ontruimd geweest. Er was een verdacht pakketje gevonden, maar dat bleek niets te zijn. Het station is weer vrijgegeven en de treinen kunnen weer rijden, meldt de politie.

Update 21:06
De Duitse politie heeft dinsdag op een snelweg drie verdachten uit Brussel opgepakt, meldt de Belgische krant De Morgen. De drie zouden mogelijk een band hebben met een terreurnetwerk. Of zij ook aan de aanslagen in Brussel worden gelinkt is niet duidelijk.

Update 21:54
De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking dinsdagavond opgeroepen om woensdag om 12 uur een minuut stilte te houden. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd na afloop van een vergadering van zijn kabinet. Minister van Mobiliteit Pascal Smet lichtte zijn collega's in over de geleidelijke heropstart van het Brussels netwerk van het openbaar vervoer. 

Normaal gezien moeten de bus- en tramlijnen vanaf woensdagmorgen weer normaal rijden. De heropstart van de metrodiensten zal onder meer afhangen van de mate dat de beveiliging van het netwerk verzekerd kan worden, zo luidde het na afloop van de ministerraad.

Update 22:37
De Belgische politie roept de hulp in van ooggetuigen die bij de aanslagen in Brussel dinsdag foto's of filmpjes hebben gemaakt. De federale politie is vooral benieuwd naar ,,amateurbeelden waarop de verdachte(n) mogelijk te zien zijn en die het onderzoek mogelijk vooruit kunnen helpen''.

Ooggetuigen is gevraagd de foto's en filmpjes naar de politie te mailen. De website van de politie bleek dinsdagavond herhaaldelijk overbelast.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2016
brussel
maalbeek
aanslag
terrorisme
zaventem
isis
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi