Karadzic krijgt 40 jaar voor genocide

algemeen
2
24 mrt '16
Radovan Karadzic is door het Joegoslavië-Tribunaal donderdag veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf voor de volkerenmoord in Srebrenica in 1995 en andere oorlogsmisdrijven.

De straf die de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon hem namens het tribunaal oplegde, staat praktisch gezien gelijk aan levenslang. De zeventigjarige politicus en psychiater komt waarschijnlijk nooit meer vrij. De aanklager had in 2014 levenslang tegen Karadzic geëist. In het vonnis hield het tribunaal rekening met het goede gedrag en de persoonlijke omstandigheden van Karadzic. Hij hoorde het vonnis uiterlijk onbewogen aan.

Srpska
Het tribunaal acht de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republiek Srpska schuldig aan tien van de elf aanklachten wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en andere oorlogsmisdrijven. In de periode van 1992 tot 1995 kwamen ongeveer 100.000 mensen in Bosnië-Herzegovina om het leven, onder wie 8000 mannen in de door Nederlandse VN-troepen beschermde enclave Srebrenica.

Karadzic is volgens het tribunaal als opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische republiek verantwoordelijk voor de "systematisch en strak georganiseerde moord op mannen en jongens in Srebrenica". Ook toen hij daarvan in militaire dagrapporten nogmaals kennis had genomen, vaardigde hij volgens het tribunaal geen bevelen uit om het moorden te stoppen.

Interveniëren
Volgens het tribunaal had Karadzic "als president en opperbevelhebber als enige de mogelijkheid om te interveniëren en het doden te stoppen". In juli 1995 werd, blijkt uit het vonnis, het elimineren van de mannelijke bevolking van Srebrenica herhaaldelijk besproken door de legerleiding.

© ANP 2016
radovan karadzic
joegoslavie
srebrenica
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi