15 landen ondertekenen pro-Marokko verklaring inzake ruzie met Ki-moon

marokko
6
24 mrt '16
Vijftien landen hebben in de Raad voor de Mensenrechten (HRC) hun sterke steun geuit aan het Marokkaanse autonomieplan.

De kwestie rond Marokko en het Sahara-conflict laait bij internationale organisaties keer op keer op nadat VN-chef Ban Ki-moon de Sahara 'bezet' gebied noemde. Tijdens een zitting van HRC nam men de gelegenheid om Marokko te steunen. In een verklaring over de kwestie laat het VN-orgaan weten dat vijftien landen de manoeuvres van Ki-moon hekelt. Zij stellen dat deze gericht zijn op het politiseren van discussies van het nobele doel om mensenrechten te beschermen en te bevorderen. 

De landen die de verklaring schreven en ondertekenden zijn Guinea, Gabon, Ivoorkust, Senegal, Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen, Oman, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar, Jordanië, Koeweit en Marokko zelf. 'Marokko voert baanbrekende democratische hervormingen uit in de Afrikaanse regio en in de MENA-regio. Deze hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van mensenrechten, met inbegrip van de Sahara', aldus de verklaring. 

De ondertekenaars bevestigen dat het Marokkaans maatschappelijk middenveld en de Nationale Raad voor de Mensenrechten in Marokko een centrale rol spelen bij de verdieping van de democratische ervaring. Zij herinneren er ook aan dat de Veiligheidsraad van de VN deze belangrijke rol in de zuidelijke regio's van Laayoune en Dakhla erkende. Deze inspanningen zijn gericht op de bevordering en bescherming van de mensenrechten in de Sahara.

© Redactie 2016
marokko
mensenrechten
sahara
ban ki moon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi