Egyptisch vliegtuig gekaapt, geen terroristische aard

buitenland
0
29 mrt '16
Een gekaapt Egyptisch passagiersvliegtuig is dinsdagochtend op Cyprus geland. Dat meldt RIK, de Cypriotische staatstelevisie.

De Cypriotische staatsradio meldt dat er een gewapende man aan boord is, die een bomgordel zou dragen. Bronnen bij de politie en de luchtverkeersleiding spreken van één kaper. De Airbus A320 was op weg van het Egyptische Alexandrië naar vermoedelijk de hoofdstad Caïro. De piloten namen onderweg contact op met de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Larnaca met het verzoek daar te mogen landen vanwege een kaping.

Het toestel van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir heeft volgens de staatsradio 55 mensen aan boord, onder wie zeven bemanningsleden. Eerder was er sprake van tachtig of 81 inzittenden. Ongeveer dertig tot veertig van hen, vrouwen en kinderen, mochten het toestel verlaten. 

De kaper zou een Egyptenaar zijn en aan boord zit minstens één Nederlander.

Update 12:25
De Nederlander die aan boord zat van het gekaapte Egyptische toestel op Cyprus is vrijgelaten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.De 56-jarige man is opgevangen door een ambassademedewerker. Hij maakt het volgens het ministerie naar omstandigheden goed.

Update 13:09
De kaping van een toestel van EgyptAir, dat dinsdagochtend gedwongen in het Cypriotische Larnaca is geland, heeft geen terroristische achtergrond. Dat heeft de president van Cyprus dinsdag verzekerd.De Egyptenaar, die Seif Eldin Mustafa heet, had volgens de Cypriotische staatstelevisie vermoedelijk persoonlijke motieven. Hij zou de politie hebben gevraagd een door hem geschreven brief aan zijn ex-vrouw, die in Larnaca woont, te geven.

Volgens ooggetuigen gooide Mustafa de in het Arabisch gestelde brief uit een raam van het vliegtuig.Over de beweegredenen van Mustafa is veel onduidelijkheid. De Cypriotische staatsomroep berichtte later dat de kaper heeft gevraagd om de vrijlating van vrouwelijke gevangenen in Egypte. Bronnen bij de politie melden dat hij asiel heeft aangevraagd.

Update 13:56
De kaping van een passagiersvliegtuig dinsdag op het vliegveld van Larnaca is voorbij. Op beelden van de Cypriotische televisie was te zien dat de kaper met opgeheven armen uit het toestel kwam en zich overgaf. Hij werd gearresteerd. Niemand van de passagiers of de bemanningsleden raakte gewond.

De kaper dwong dinsdag het toestel, dat met 55 passagiers en zeven bemanningsleden van het Egyptische Alexandrië onderweg was naar Caïro, naar Larnaca op Cyprus te vliegen.

© ANP 2016
kaping
egyptair
egypte
rik
cairo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi