Marokko onthult succesformule: 'Dreigingsniveau altijd op hoogste niveau' (video)

marokko
0
29 mrt '16
De Franse televisiezender France24 heeft een reportage gemaakt over de terreurbestrijding in Marokko.

Wereldwijd is men vol lof over de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Daarom vertrokken journalisten van de zender naar het Noord-Afrikaans land om het veiligheidsapparaat onder de loep te nemen. In Marokko neemt men geen enkel risico als het om veiligheid gaat. Een belangrijk punt daarin is dat het dreigingsniveau constant op het hoogste niveau staat. Dat blijft zo tot groepen als Daesh tot het verleden horen. 

Dat zegt Abdelhak Khiame, directeur van de alom geprezen veiligheidsdienst BCIJ. Deze eenheid richt zich vooral op terreurzaken en heeft in zeer korte tijd twintig terreurcellen opgerold. Ook kregen veel landen hulp van deze nieuwe dienst. Marokko hanteert daarnaast ook zware straffen. Wapensmokkelaars kunnen bijvoorbeeld dertig jaar cel krijgen of zelfs levenslang. 

'Met collega's uit Europa heb ik gesproken over de terreurdreiging van terugkerende jihadstrijders. Daar zijn ze gebonden omdat ze teruggekeerde terreurverdachten niet kunnen berechten omdat er weinig bewijs is', zegt Khiame. 'En dat is geen goede zaak', voegt hij toe. In Marokko is dat overigens anders. 'Wanneer ze naar ons terugkomen worden ze onmiddellijk voor de rechter gesleept, in Europa is dat niet zo en dat is een grote fout.' 


© Redactie 2016
marokko
terrorisme
abdelhak khiame
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?