Ban Ki-moon betreurt ruzie met Marokko na uitspraak over Sahara

marokko
7
29 mrt '16
VN-chef Ban Ki-moon is gezwicht voor de Marokkaanse druk en heeft min of meer toegegeven dat hij fout zat met zijn uitspraak.

Hij beschreef de Sahara als bezet gebied waarin Marokko als bezetter fungeert. Na een aantal intensieve bijeenkomsten hoopte de VN-secretaris-generaal de Veiligheidsraad aan zijn zijde te krijgen maar dat lukte niet. Zijn persoonlijke vete bleef een persoonlijke vete. Sterker nog: veel landen schaarden zich achter Marokko. Stephane Dujarric, de VN-woordvoerde, heeft een verklaring gepubliceerd waarin Ki-moon stelt de gebeurtenissen te betreuren. 

'Wij betreuren de misverstanden en de gevolgen die deze persoonlijke uiting teweeg heeft gebracht, vooral omdat het doel van de reis was zich te concentreren op een oplossing en het einde van het leed van de vluchtelingen in Tindouf', zo begint de verklaring. 'Het is goed om te weten in welke omstandigheden de secretaris-generaal het woord 'bezetting' gebruikte. Hij gebruikte het een enkele keer in een vraag van de pers op een moment dat hij bedroefd en verdrietig was over de barre omstandigheden waarin mannen, vrouwen en kinderen al tientallen jaren leven', verwijst hij naar de kampen in de Algerijnse regio Tindouf. 

Deze kampen worden door de Polisario gecontroleerd. Duizenden vluchtelingen willen huiswaarts keren naar Marokko maar worden gedwongen te blijven. 'Het gebruik van dit woord was niet gepland of opzettelijk, het was een spontane persoonlijke reactie, merkt Dujarric op. 

Marokko wint
De verklaring kan gezien worden als een diplomatieke winst voor Marokko. Zo simpel kan het zijn, maar Ki-moon weigerde in eerste instantie spijt te betuigen. Hij hoopte waarschijnlijk op steun van andere landen. Moroccoworldnews sprak met enkele VN-deskundigen. Die zijn van mening dat Ki-moon onder druk werd gezet door één of meerdere leden van de VN-Veiligheidsraad om verontschuldigingen aan te bieden aan Marokko. 

'Ki-moon is onder druk gezet om dit te doen. Hij zou het niet uit zichzelf hebben gedaan en zonder de druk van de Raad', aldus een expert in een telefoongesprek met Moroccoworldnews.

Of Marokko genoegen neemt met de halve (slappe) spijtbetuiging is nog maar de vraag. Het land wil duidelijke excuses van Ki-moon.

© Redactie 2016
marokko
ban ki moon
sahara
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?