Twee gepakte terreurverdachten voorgeleid

algemeen
0
30 mrt '16
Twee terreurverdachten (43 en 47 jaar) die zondagmiddag in Rotterdam zijn gearresteerd, worden woensdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat hun voorarrest met twee weken wordt verlengd. Het OM verdenkt ze van deelname aan een terroristische organisatie. Voor een derde man, die tijdens dezelfde antiterreuractie werd opgepakt, wordt geen verlenging van zijn hechtenis gevraagd. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats.

Deze drie mannen uit Algerije kwamen in beeld toen politie en justitie in Nederland bezig waren met het opsporen van een 32-jarige Franse terreurverdachte, die justitie in Frankrijk zocht. Deze Anis B. zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket.

Voorbereiding
Kriket (34) is de man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt werd opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag.

Frankrijk heeft om overlevering van B. gevraagd. Deze Franse terreurverdachte werd dinsdag voorgeleid. Hij werkt niet mee aan een snelle uitlevering naar Frankrijk. Volgens het OM betekent dit dat de rechtbank binnen negentig dagen moet beslissen of de vermeende terrorist toch aan de Fransen mag worden overgedragen.

Kralingen
In de nacht van dinsdag op woensdag is in de Rotterdamse wijk Kralingen aan de Oudedijk opnieuw een woning doorzocht in verband met deze zaak. Daarbij werden geen wapens of explosieven gevonden, laat het OM weten. Tijdens deze actie was uit veiligheidsoverwegingen een aantal omwonenden tijdelijk geëvacueerd.

© ANP 2016
rotterdam
terreurverdachten
reda kriket
algerije
anis b
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?