Marokko boos om lekken brief Ki-moon aan Mohammed VI

marokko
5
1 apr '16
Marokko heeft boos gereageerd over het lekken van een brief aan koning Mohammed VI.

Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, bevestigde dat een brief vanuit de VN-chef aan Mohammed VI is gelekt. 'Wij hebben de brief eergisteren ontvangen en slechts één dag later werd het gelekt aan een aantal stakeholders. Dit is in strijd met het VN-ethiek en diplomatieke gedragsregels', zegt Hilale. Tijdens een internationale persbriefing zei woordvoerder Stephane Dujarric dat hij niet mag reageren op de aantijgingen. 

Wel gaf hij aan dat het logisch is dat de brief over de lopende ruzie tussen Marokko en Ban Ki-moon gaat. Dujarric gaf ook aan dat Ban Ki-moon een reactie verwacht van de Marokkaanse koning. Voor het zover is wil Marokko duidelijkheid over het lekken van de brief. Informatie hierover ging na de lek de wereld over. 

Dujarric: 'We hopen heel erg dat de besprekingen tussen hoge VN-functionarissen en hoge Marokkaanse ambtenaren weer hervat kunnen worden. Zoals we eerder hebben aangegeven: we willen graag vooruit op een positieve manier', reageerde hij op vragen over de kwestie. Marokkaanse media denken dat de brief bewust gelekt is. 

Het schrijven volgde drie weken nadat Ban Ki-moon 'spontane' opmerkingen maakte over de aanwezigheid van Marokko in de eigen Sahara. Dit beschreef Ki-moon als bezetting. Dat leidde tot diplomatieke spanningen tussen Ki-moon en Marokko. Nadat Marokko VN-soldaten uit de zuidelijke provincies Laayoune en Dakhla knikkerde was Ki-moon er als de kippen bij om via zijn woordvoerder Dujarric een verklaring te geven. 

Hij zegt het misverstand te betreuren. De Marokkaanse overheid en het Marokkaans volk ziet dit niet als welgemeende en overtuigende excuses die men van Ki-moon verwacht. Waarschijnlijk krijgt hij dat nu per brief persoonlijk te horen van Mohammed VI.

© Redactie 2016
marokko
ban ki moon
mohammed vi
omar hilale
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?