Qatar hielp 10.000 Syriërs in Marokko

marokko
30
5 apr '16
Over Arabische landen heerst een verkeerd beeld over hun bijdrage aan het Syrisch vluchtelingenprobleem.

Dat men wel degelijk bezig is blijkt wanneer we de Arabische pers erbij halen en ons niet laten leiden door de westerse kranten. Bovendien: in Arabische landen hoeft men niet zo nodig van de daken te schreeuwen dat ze Syriërs helpen of hebben geholpen. In Marokko is bijvoorbeeld Qatar Charity (QC) goed bezig. Daar hebben ze met vijf projecten ongeveer 10.000 Syriërs geholpen. 

De projecten bestonden uit sociale, medische, educatieve, zelfstandige en juridische programma's. Die werden vooral uitgevoerd in Tanger, Casablanca, Rabat, Oujda en Fes. Op sociaal vlak zorgde QC voor onder meer voeding, kleding, dekens en huishoudelijke spullen. Voor 36 gezinnen werden zelfs complete woningen gehuurd. Met het Suikerfeest kregen gezinnen nieuwe kleding.

Ook kreeg men geld voor de aanschaf van boilers. Ook kregen veel Syriërs medische behandeling en medicijnen. Dringende operaties werden eveneens vergoed. Jongeren kregen onderwijs en speciale privélessen zodat ze beter konden omgaan met het Marokkaans onderwijssysteem. Dat gaat allemaal in samenwerking met het ministerie van Onderwijs in Marokko.

Syrische vluchtelingen werd ook hulp aangeboden bij het oplossen van juridische problemen zoals het aanvragen van een verblijfsvergunning. Probleem hiervan is is dat veel Syriërs Marokko zien als tussenstap richting Europa.

Ook zijn er projecten opgestart om de band tussen Marokkanen en vluchtelingen te versterken.

© Redactie 2016
marokko
syrië
vluchtelingen
qatar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?