Burgemeester: we werden overvallen door massale aandacht voor koning Mohammed VI

marokko
17
7 apr '16
Amsterdam was wel degelijk op de hoogte van het bezoek van Mohammed VI aan de stad. Men werd echter overvallen door de massaliteit.

Dat zei de burgemeester in de gemeenteraadscommissie, aldus AT5. De koning was voor een privébezoek in Amsterdam en verbleef in het Waldorf Astoria aan de Herengracht. Duizenden Marokkaanse Amsterdammers stonden daar dagelijks de koning op te wachten voor een foto en om de koning toe te juichen. Een deel van de omwonenden was minder blij en liet dat in een brief aan Van der Laan duidelijk merken. 

Vreemde 'feiten'
Op de dag van aankomst liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de gemeente weten dat hen hoog bezoek staat te wachten. Niemand (bij de autoriteiten) verwachtte echter dat de koning zo populair was en de aandacht zo massaal zou zijn. Vervolgens gaat de burgemeester flink de mist in door te stellen dat de koning vierhonderd leden bij zich had: 'Vierhonderd leden in zijn gezelschap, vijftig auto's en dertien vrachtwagens. Iedereen was daardoor overvallen. Dat geldt ook voor het hotel, de politie, en de gemeente.'

Uit video's in handen van Marokko.nl blijkt uit 400 personen en vijftig auto's geen sprake was. De koning reisde niet met familie en had alleen zijn personeel mee. 

Frankrijk
'Er werden hekken aangerukt, er kwamen Marokkaanse Amsterdammers, maar dit gerucht ging verder Europa door, er kwamen zelfs mensen uit Frankrijk hierheen. En dan bedenkt de koning tijdens het inladen dat hij niet wil vertrekken, en gaat weer terug, en dat zorgde weer voor enthousiasme en toeteren', aldus Van der Laan. Volgens hem moet de stad lering trekken uit de situatie. 

Hij benadrukte wel dat er schokkendere dingen gebeuren in Amsterdam. 'Amsterdam is een gastvrije stad. De les is: bij sommige privébezoeken moeten we voortaan actiever kijken naar de situatie. Maar iedereen blijft hier welkom in de stad.' Die lessen zijn snel nodig: 'Ik heb begrepen dat er een aantal aan zit aan te komen, maar ik zal maar geen namen noemen', aldus Van der Laan.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
amsterdam
eberhard van der laan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi