Marokkaanse mannen seksueel geïntimideerd door vrouwelijke baas

marokko
28
8 apr '16
Het Marokkaans Netwerk voor de Verdediging van de Rechten van Mannen heeft een verklaring uitgegeven over seksuele intimidatie van mannen door vrouwen.

In Marokko is er vooral aandacht voor de seksuele intimidatie van vrouwen gepleegd door mannen maar het kan ook andersom, zo stelt de vereniging. De groep zegt dat ze vooral meldingen krijgen van mannen die seksueel geïntimideerd worden door hun vrouwelijke superieuren op de werkplek. De vereniging spreekt van een series probleem. Abdelfettah Behjaji is directeur van de vereniging en legt uit: 'Wij hebben veel gevallen gehoord over vrouwen die mannen op de werkplek intimideren.'

Bahjaji zegt dat het dan vooral om opmerkingen gaat zoals 'Hey knapperd, wat heb je mooie ogen!'. Ook kreeg iemand te horen dat hij 'als een lopende gazelle is'. Deze complimentjes worden dus niet altijd gewaardeerd. Als mannen duidelijk maken dat zij hier niet van gediend zijn komt het ze vaak op pesterijen of zelfs ontslag te staan. 

Nou, nou, nou...
De Marokkaanse sociologe Mariam al-Rabihi ziet hier echter geen serieus probleem in en bagatelliseerde de uitspraken van Behjaji. Volgens haar is dit soort intimidatie niet frequent genoeg om van een serieus probleem te spreken. 'Intimidatie van mannen door vrouwen bestaat zeker, maar we kunnen niet spreken van een fenomeen', citeert Moroccoworldnews. 

'De Marokkaanse samenleving is niet langer een insulaire samenleving. Er zijn ingrijpende veranderingen geweest in de manier waarop de twee geslachten met elkaar communiceren', voegde ze toe. 

Slachtofferverklaring
Mourad, een slachtoffer van seksuele intimidatie door een vrouw, zegt dat zijn baas bij een verzekeringsmaatschappij waar hij werkte hetzelfde deed. Ze staarde hem constant aan en noemde hem 'bogos' (knapperd). Op een gegeven moment begon hij de avances als overlast te beschouwen. 'Elke keer dat ik het kantoor binnenkwam staarde ze me aan en noemde ze me bogos', aldus Mourad tegenover The New Arab, dat met het drietal sprak. 

Hij durfde er niks van te zeggen omdat hij zijn baan wilde behouden. 

Wet
In maart heeft de regering een wetsontwerp ingediend om seksuele intimidatie te bestraffen met maximaal zes maanden gevangenisstraf. In het ontwerp staat dat onder meer ongevraagde handelingen, uitingen of signalen van seksuele aard gezien kunnen worden als intimidatie. Dan maakt het niet uit of dat gedaan is via de telefoon, persoonlijk of via internet.

© Redactie 2016
marokko
mensenrechten
seksuele intmidatie
abdelfattah bahjaji
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi