Spaanse journalist: 'Marokko achter aanslag in Madrid in 2004'

marokko
3
11 apr '16
De Spaanse journalist Fedrico Jiménez Losantos heeft voor ophef gezorgd door te stellen dat Marokkaanse veiligheidsdiensten achter de bomaanslagen van 2004 in Madrid zitten.

Losantos staat bekend als iemand die graag ophef veroorzaakt met zware aantijgingen. Ditmaal waren ze aan Marokko gericht en geciteerd in het dagblad El Español. Hij stelt dat Marokko de aanslagen in 2004 pleegden uit wraak voor het geschil om het eiland 'Leïla'. Hij gaat zelfs verder door te stellen dat de Spaanse overheid alle bewijsmateriaal hiervoor heeft verborgen omdat het anders tot oorlog zou leiden.

Leïla
De twee landen hebben al langer een geschil over het eilandje genaamd Leïla, dat op 200 meter van de Marokkaanse kust ligt en zes kilometer van het centrum van Ceuta. In 2002 zorgde het eilandje nog voor een diplomatieke crisis. Marokkaanse hulptroepen hadden toen een controlepost ingericht op Leïla in de strijd tegen drugshandel en illegale immigratie. Spanje beschouwde dat als invasie op Spaans grondgebied. 

Een week later zet Spanje een grote militaire 'actie' op poten terwijl de regio de adem inhoudt. Uiteindelijk bemiddelde Amerika tussen beide landen tot een status quo.

Gehaat
Hoewel de Marokkaanse autoriteiten nog niet hebben gereageerd op de aantijgingen gaat het in Spanje wel hard. Vanuit alle kanten bestoken andere journalisten en opiniemakers Losantos om zijn uitspraken. 

Op sociale netwerken stellen veel gebruikers op hun beurt woedend te zijn omdat hij op deze manier zout wrijft in de wonden van overledenen tijdens de bomaanslagen. Veel Spanjaarden zijn dan ook helemaal klaar met de complottheorieën van de journalist.

© Redactie 2016
marokko
federico jimenez losantos
madrid
complot
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?