Marokkaanse regisseur roept joden op terug te keren naar Marokko

marokko
27
11 apr '16
De Marokkaans-Franse regisseur Kamal Ashkar gaat een bijzondere documentaire maken over de terugkeer van Marokkaanse joden naar Marokko.

Ashkar sprak met de Israëlische zender i24 over zijn nieuwe film genaamd 'Return of the Native: Jerusalem-Tinghir'. Daarin laat hij de terugkeer van Marokkaanse joden naar hun geboorteland zien nadat ze emigreerden naar de zionistenstaat Israël. Hiermee wil hij andere joden een blik geven over een mogelijke terugkeer naar Marokko. De documentaire zal later dit jaar verschijnen. 

'Wij, de moslims van Marokko, zijn een deel van onszelf verloren en de Marokkaanse joden die emigreerden zijn ook een deel van zichzelf verloren', zei Askar. 'Het is mijn taak om dat te repareren', stelt hij. In 2013 kwam Ashkar met een soortgelijke film, genaamd Echoes of the Mellah: Tinghir-Jerusalem. Hierin liet hij de vreedzame band zien tussen de islamitische Berberstammen en joden in Tinghir in tijden van kolonisatie door Frankrijk. 

In binnen en buitenland won Ashkar diverse awards voor zijn film. Ook was er kritiek van sommige politici. Met name de PJD-partij vond dat de film normalisatie van de betrekkingen met Israël aanmoedigt. Marokko heeft sinds de Tweede Intifada in 2000 geen officiële betrekkingen meer met de schurkenstaat. 

Joden in Marokko
Voordat de Mossad Noord-Afrikaanse joden aanmoedigde om te emigreren naar de illegaal opgerichte joodse staat in de jaren '50 woonden er zo'n 200.000 joden in Marokko. Dat blijkt uit een rapport van Al Jazeera vorig jaar. Een Joods-Marokkaanse politiek activist was een van hen. Hij verbleef maar kort in Israël en keerde terug naar zijn vaderland. 

Tegenover Al Jazeera vertelt hij dat de intense zionistische propaganda op dat moment de joodse gemeenschap in Marokko beangstigde. Ze voelden zich plotseling bedreigd in Marokko. In het rapport citeerde de bron ook een dorpeling uit de Marokkaanse stad Agouim. 'Ik hielp hen bij het dragen van de bagage toen de joden de bussen instapten. Ze namen hun joodse eten mee. Toen ze vertrokken konden we niet langer meer de traditionele dans Ahwach samen uitvoeren. We wilden niet dat ze vertrokken.'

Ashkar wil zoveel mogelijk van deze joden en hun kinderen naar Marokko doen terugkeren met de docu.

© Redactie 2016
marokko
kamal ashkar
joden
terugkeer
documentaire
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?