Rechtszaak tegen telecombedrijven om blokkeren WhatsApp in Marokko

marokko
0
12 apr '16
Op 21 april zal de eerste hoorzitting plaatsvinden voor het blokkeren van VOIP-diensten in Marokko.

Een onbekende eiser diende een aanklacht in tegen de Nationale Telecomautoriteit (ANRT) omdat het sinds januari niet meer mogelijk is om in Marokko te bellen via WhatsApp, Viber en Skype te sturen. Al deze berichtdiensten heten VOIP-diensten. De zitting in Oujda was oorspronkelijk gepland voor 7 april, maar werd vorige week uitgesteld. De onbekende eiser deed in maart aangifte, aldus advocaat Mourad Zibouh. 

Na een nationale actie tegen ANRT besloot de telecomautoriteit te reageren op de ophef. De overheidsinstelling stelt dat buitenlandse miljardenbedrijven zoals WhatsApp in Marokko geen licenties hebben aangevraagd die nodig is voor 'bellen' in Marokko. Daarom verliezen binnenlandse telefoonbedrijven inkomsten. Inwi, derde grootste telecombedrijf van Marokko, was niet echt blij met de verklaring. 

Een blokkade is in hun ogen niet direct positief in termen van omzet of winst. Inwi besloot haar sponsoring voor Maroc Web Awards als straf in te trekken. Zibouh wil op zijn beurt bewijzen dat de redenering achter de blokkade niet rechtsgeldig is. 

'ANRT is niet van plan om de markt te beschermen, maar om het belang van de grootste operator (Maroc Telecom) te dienen', zei de advocaat. Hij is van mening dat Maroc Telecom een monopoliepositie misbruikt in Marokko. 'De beslissing van het agentschap beschermt één speler en discrimineert anderen.' Als hij de zaak verliest zou dat een grote tegenslag zijn voor Marokkanen op zowel sociaal als economisch vlak. 

'Als de rechter ons verzoek afwijst betekend het dat burgers op de tweede plek komen na de lobby's van telecombedrijven. Dat is voor een democratisch land ondenkbaar', besluit Zibouh.

© Redactie 2016
marokko
whatsapp
social media
skype
viber
anrt
vpn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?