Bijzonder verhaal: Brit leeft met 150 zwerfhonden in Marokko

marokko
13
12 apr '16
Een expert in hondengedrag is waarschijnlijk de grootste dierenvriend ter wereld! Hij heeft zijn leven namelijk opgegeven om met 150 zwerfhonden in Marokko te wonen.

De 52-jarige Karl Scarr woont in een kleine ruimte in Tanger en heeft 150 honden onder zijn hoede genomen nadat ze zijn afgedankt. Hij moet dagelijks dertig kilo poep opruimen en voor 40 kilo aan hondenvoeding serveren. De man uit Cambridge zette in het noorden van Marokko zijn stichting La Sanctuaire de la Faune de Tanger (SFT) op om voor de dieren te zorgen. Inmiddels zou hij al 1.000 honden hebben geholpen in de afgelopen vier jaar. 

De vader van twee kinderen geeft toe dat de leefomstandigheden niet eenvoudig zijn en met beperkte middelen moet werken. Ook zijn sommige wilde honden onvoorspelbaar. Dat maakt zijn werk ook nog eens gevaarlijk. 'Als de leider van zo een grote groep moet ik volledig geconcentreerd en alert blijven. Ik moet uitkijken voor dodelijk schorpioenen en slangen of gevechten tussen honden', geeft hij aan in Daily Mail. 

Gemarteld
Karl's Marokkaanse honden zijn een mis van rassen, wilde honden en paria's. Een aantal daarvan zijn gemarteld of hebben ernstige ziektes. Een van deze honden is 'Van Gogh, die zijn oren afgesneden zag worden met een tang. Zijn tanden werden kapot geslagen en zijn torso opengesneden. Dit zijn nou net de honden waar Scarr een tweede leven aan wil geven. 

Hij heeft standaard tussen de 150 en 200 honden op het terrein. Theo en Lucy werden aangereden en moeten een speciale 'hondenrolstoel' hebben om enigszins mobiel te blijven. Rex's staart werd afgesneden voor de lol waarna de dierenarts de rest moest amputeren. Door de slechte behandeling zijn de honden vaak agressief en is de kans op aanvallen op de dierenliefhebber of andere dieren 'zeer waarschijnlijk'. 

Inzet
Karl is dagelijks in de weer met veertig kilo voedsel, die hij koopt met gedoneerd geld en de opbrengst van zijn boeken. Zijn dag begint om 04:00 in de ochtend met flesvoeding voor babydieren en het schoonmaken van 12 stallen. Honden die medicijnen hebben of behandeling nodig hebben komen daarna aan de beurt. Ook rijdt hij regelmatig een rondje door Tanger om te kijken of er honden zijn die hulp nodig hebben. 

In de loop van zijn 18 uur durende dag veegt hij voor maar liefst dertig kilo hondenpoep bij elkaar. Dierenbeschermers en politieke partijen die iets willen doen aan dierenbescherming in Marokko gebruiken zijn kennel vaak als voorbeeld. 

'We willen deze dieren de liefde en genegenheid geven die ze verdienen, in de omgeving waar ze genieten', verwijzend naar Marokko. Ook zijn educatieve programma's op het gebied van vaccinatie, sterilisatie en adoptie worden veelvuldig gedeeld in lesprogramma's op lagere scholen en universiteiten.

© Redactie 2016
marokko
tanger
karl scarr
honden
zwerfhonden
dierenwelzijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?