Opmerkelijke diefstal in Marokko: man steelt deur van Koutoubia-moskee

marokko
2
14 apr '16
Een durfal in Marrakech heeft een deur van de Koutoubia moskee weten te stelen. Hij werd op een markt gesnapt toen hij de deur wilde verkopen.

Dat gebeurde afgelopen maandag, meldt Al Akhbar in de krant van vandaag. Het zou gaan om de voordeur in de bekende minaret van de moskee. Maandagochtend was de deur plotseling verdwenen, zagen vaste bezoekers tot hun grote verbazing. De minaret heeft grote historische waarde omdat het in de twaalfde eeuw werd gebouwd door de Almoravidien en verder ingevuld door de Almohaden. Naast de dief werden ook twee anderen gearresteerd in verband met de uiterst opmerkelijke diefstal. Ze zitten vast terwijl het onderzoek loopt. 
Een beveiliger, werknemer van een beveiligingsbedrijf opgericht door het ministerie van Cultuur, besloot na de diefstal een rondje te gaan maken op de vlooienmarkten in Marrakech. Het idee bleek vruchten af te werpen want de dief werd daar op heterdaad betrapt in het gezelschap van twee anderen. Ze werden direct gehoord en wachten het onderzoek nu af voor ze voor de bevoegde officier van justitie worden gebracht. Volgens de krant heeft de officier van justitie de politie instructies gegeven om historische gebouwen beter te controleren en ze uit te rusten met bewakingscamera's.

Lucratief
De krant verwijst ook naar een soortgelijke zaak in grotere vormen. In mei vorig jaar wist de douane gestolen kunstvoorwerpen in beslag te nemen voordat ze richting Rome getransporteerd zouden worden. Het gaat om 180 historische stukken die ongeveer 6,7 miljoen dirham waard zijn. De in beslag genomen voorwerpen bestonden uit onder meer houten deuren uit de tijd van de Almohaden. Ook werd eeuwenoud aardewerk uit Fes, Safi, de Grote Atlas en de Rif-regio in beslag genomen.

© Redactie 2016
marokko
marrakech
opmerkelijk
moskee
koutoubia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi