Polisario waarschuwt VN voor 'oorlog met Marokko'

marokko
9
15 apr '16
De chef van de Polisario, Mohamed Abdelaziz, heeft gisteren in een brief gewaarschuwd voor het risico van oorlog met Marokko.

Abdelaziz roept wel vaker dat er oorlog met Marokko dreigt. Daarmee wil hij internationale overheidsinstellingen aan zijn zijde krijgen. In een brief aan de Verenigde Naties deed hij hetzelfde. Hij stelt daarin dat er oorlog dreigt als de VN geen druk uitoefent op Marokko om de VN-missie MINURSO te hervatten. Hij voegt daaraan bij dat de VN ook een referendum over zelfbeschikking moet organiseren. 

Mocht dat niet gebeuren zou dat 'groen licht kunnen betekenen voor Marokko om de Polisario militair aan te vallen'. Het Noord-Afrikaans land heeft het woord oorlog echter niet in de mond genomen en ook signalen daarover zijn niet gegeven. Voor Marokko speelt de Polisario niet eens een serieuze rol in de diplomatieke crisis met VN-chef Ban Ki-moon. 

Abdelaziz doet er in ieder geval alles aan om ertussen te komen. In de brief stelt hij ook dat de afscheidingsbeweging de wapens op zal pakken als het nodig is. 'Het Saharaanse volk zal opnieuw worden gedwongen om haar rechten te verdedigen met alle wettige middelen, met inbegrip van de gewapende strijd', waarschuwde hij. 

Marokko besloot met MINURSO te stoppen nadat Ki-moon de Marokkaanse Sahara (waar Abdelaziz 'zijn land' van wil maken) als bezet gebied omschreef. 

© Redactie 2016
marokko
polisario
mohamed abdelaziz
oorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?