Merkel maakt weg vrij voor vervolging komiek

buitenland
210
15 apr '16
De Duitse regering geeft toestemming om de komiek Jan Böhmermann eventueel te vervolgen wegens belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag bekendgemaakt. Of het ook tot een zaak tegen de komiek komt, is niet duidelijk. Justitie zal daar nu over beslissen. Erdogan had de Duitse regering om vervolging gevraagd. Böhmermann had de Turkse president in zijn satirische televisieprogramma onder meer uitgemaakt voor geitenneuker. Voor de mogelijke vervolging wegens belediging van een bevriend staatshoofd moet de Duitse staat formeel toestemming geven aan het OM.

De Duitse regering zat behoorlijk in haar maag met de kwestie en heeft er een week over gedaan om een besluit te nemen. Het besluit was niet unaniem, liet de bondskanselier weten. De oppositie verkondigde al de hele week dat vervolging een knieval zou zijn tegenover Erdogan. Die heeft onder meer een machtspositie vanwege de samenwerking met de EU op het gebied van vluchtelingen.

Wet
Merkel benadrukte dat de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tot de belangrijkste waarden in Duitsland behoren. Maar ze wees ook op de Duitse wet die een buitenlands staatshoofd het recht geeft om om vervolging te vragen als hij of zij zich beledigd voelt. Dat laatste staat in artikel 103 van de Duitse strafwet. De maximumstraf bedraagt vijf jaar cel.

Behalve het verzoek om vervolging door de Turkse staat, heeft Erdogan volgens Duitse media ook nog persoonlijk een klacht ingediend bij justitie wegens belediging op basis van een ander artikel in de Duitse strafwet. Dat is alleen een zaak van justitie en daarmee hoeft de Duitse regering zich niet te bemoeien. Erdogan heeft de klacht ingediend in Mainz, de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts.

© ANP 2016
jan böhmermann
angela merkel
staatshoofd
bondskanselier
president
mainz
duitsland
rijnland-palts
eu
regering
recep tayyip erdogan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?