Koning Mohammed VI roept op tot actie tegen anti-islamretoriek in westerse landen

marokko
5
15 apr '16
De koning van Marokko heeft donderdag een beroep gedaan op islamitische landen om een juiste strategie te ontwerpen op een 'situatie die is verergerd'.

Hij heeft het over de verspreiding van islamofobie, angst, achterdocht en haat jegens islamitische minderheden in westerse gemeenschappen. De koning ziet dat de situatie alleen maar uit de hand is gelopen in het afgelopen decennium. Dat zei hij in een boodschap, gericht aan deelnemers van de 13e OIC's Summit in Istanbul. De boodschap werd door de minister van Buitenlandse Zaken, Salaheddine Mezouar, gelezen namens Mohammed VI. 

In de verklaring staat dat Mohammed VI ziet dat de anti-islamretoriek terrein wint in westerse landen en dat deze haatgevoelens aanwakkeren tegen de islam en moslims. Hij wil graag dat islamitische landen, inclusief Marokko, regionale en internationale strategieën en hervormingsprogramma's bedenken aangaande dit onderwerp. 

Onrust
De 13e islamitische top is bijeengeroepen in een tijd waarin lidstaten van de OIC zoals Syrië, Jemen, Irak en Libië worstelen met een reeks crises. 'De sektarische verdeeldheid, fanatisme en terrorisme winnen steeds meer terrein en daarom is het noodzakelijk om de oorzaken van deze abnormale en risicovolle situatie te achterhalen', aldus Mohammed VI. Hij gaat verder: 'De antwoorden op deze vragen zijn met name belangrijk omdat sommige partijen hier en daar proberen te profiteren van de kwetsbare situatie.'

Mohammed VI riep de OIC-landen als een wereldwijd blok, met meer dan een miljard moslims, om elke gelegenheid aan te grijpen te profiteren van de lessen die we door de geschiedenis hebben geleerd.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
moslimdiscriminatie
istanbul
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?