Burgers vragen koning Mohammed VI om hulp na zelfverbranding verkoopster

marokko
11
15 apr '16
Een 42-jarige vrouw die haar brood verdiende met een kraampje op straat is overleden nadat ze zichzelf in brand stak. Wijkbewoners zijn woedend.

De vrouw goot verfverdunner over haar lichaam en zette haarzelf vervolgens in brand op een weg in Kenitra. De politie zou haar geld en bezittingen hebben gestolen tijdens de voorbereidingen voor een koninklijk bezoek van koning Mohammed VI. Dat meldt Al Yaoum24. Het gaat om een vrouw die Fateeha heette en op haar kraampje snoepjes en kleine spulletjes aanbood in de buurt van een markt in Kenitra. 

Na haar zelfverbranding blies ze dinsdag haar laatste adem uit in het Ibn Rush ziekenhuis in Casablanca. Een ziekenhuis in Rabat weigerde haar kort daarvoor te accepteren als patiënt. Mensen die het slachtoffer kennen vertellen aan Febrayer dat twee agenten naar Fateeha's kraampje kwamen en haar geld en bezittingen afnamen. Toen ze naar de lokale gemeentebestuurder vertrok om haar bezittingen terug te eisen kreeg ze nul op het rekest. 

Hij verwierp haar verzoek en driegde haar zelfs te overrijden nadat hij haar had geduwd, aldus een vrouw die verhaal deed namens boze buurtbewoners. De vrouw beschreef Fateeha als een goede vrouw. Plaatselijke agenten zouden de straatverkopers wel vaker hebben bestolen voegt ze eraan toe. 'We leven zoals ze doen in Israël en Palestina. We dringen er bij onze koning op aan om in te grijpen en deze misdaden te bezoeken.

Ze gaat verder: 'In Tunesië was er een straatverkoper die zichzelf in brand stak en de hele regering veranderde, maar we willen geen revolutie en nog meer problemen. We willen gewoon dat de koning het probleem oplost.'  De vrouw zegt dat de zelfverbranding van Fateeha verschrikkelijk was. 

Ze heeft beelden gezien waarin te zien was hoe Fateeha in brand stond en mensen bleven kijken zonder in te grijpen. Na een tijdje wilde een jonge jongen ingrijpen en vroeg mensen om water of een deken, maar hij werd herhaaldelijk afgewezen. Hij kreeg ook te horen dat hij naar binnen moest. Toen de brand Fateeha bijna fataal werd besloten buurtbewoners haar naar het ziekenhuis te brengen. 

Twee dagen geleden overleed ze daar. Bekijk hieronder het betoog van de buurtbewoonster.

© Redactie 2016
marokko
kenitra
straatverkoper
fateeha
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi