Protest in Marokko na overlijden gevangene

buitenland
0
18 apr '16
In Guelmim is het dit weekend zeer onrustig geweest na de dood van een actief lid van de Saharaanse Vereniging voor Werkloze Afgestudeerden.
Demonstranten in de zuidelijke stad eisten onderzoek na de dood van Brahim Sika. Officieel overleed hij aan het resultaat van zijn hongerstaking, laat justitie in Agadir in een verklaring weten aan Yabiladi. Dezelfde bron vermeldde erbij dat de jonge Sika aan diabetes leed. Zijn moeder ontkende dit echter in een video. Volgens haar is haar Brahim overleden aan de gevolgen van martelingen die hij sinds 1 april onderging. 

De politie van Guelmim arresteerde hem toen hij een sit-in organiseerde van werkloze afgestudeerden. De advocaat van Sika vroeg op 4 april om een medisch onderzoek omdat hij vermoedde dat zijn cliënt werd gefolterd. Dat onderzoek kwam er: 'De diagnose concludeerde dat er geen sporen van geweld op zijn lichaam zaten', aldus de officier van justitie. 

Familie
Desondanks wil de familie van het slachtoffer een onderzoek. De versie van de autoriteiten overtuigen de familie en mensenrechtenverenigingen in Guelmim niet, stelt de bron. De zus van Sika heeft inmiddels een klacht ingediend om de omstandigheden rond de dood van Brahim te verduidelijken. 

Brahim werd op 1 april gearresteerd op verdenking van het in gevaar brengen van een ambtenaar in functie en het beledigen van een rechtspersoon. Dat deed hij tijdens de voorbereidingen op een protest van werklozen. Advocaten wilden hem vervolgens op borgtocht vrijlaten. Hij werd ondertussen overgebracht naar het Universitair ziekenhuis Bourkaiaz, waar hij acht dagen later overleed. 

Zijn proces zou vandaag verder gaan.
© Redactie 2016
marokko
guelmim
gevangenis
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
sri lanka
aanslagen
sri-lanka
terroristische
daesh
tetouan
meknes
laliga
marokkanen
colombo
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
wk 2018
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
golaso