Een op de negen jongeren gepest op school

algemeen
15
19 apr '16
Van de jongeren op het voortgezet onderwijs geeft 11 procent aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn.

In een klas van 27 kinderen worden dus gemiddeld drie kinderen gepest, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM voerde samen met de GGD's een groot onderzoek uit onder 100.000 jongeren, waarvan de resultaten dinsdag werden gepubliceerd. Onder pesten verstaan de onderzoekers onder meer schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten.

Daarnaast geeft nog eens ruim 5 procent van de jongeren aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest zijn van cyberpesten. Jongens pesten twee keer vaker dan meisjes. Terwijl jongens en meisjes even vaak slachtoffer zijn van pesten op school, hebben meisjes vaker te maken met cyberpesten. Jongere leerlingen worden meer gepest, oudere leerlingen pesten vaker zelf. Vmbo-leerlingen zijn vaker slachtoffer als ook dader van pesten op school of via internet dan leerlingen op havo of vwo.

De mate waarin jongeren gepest worden blijkt vooral samen te hangen met hoe weerbaar ze zijn, of ze emotionele problemen hebben en of ze zich gezond voelen, aldus de onderzoekers. Weerbare jongeren worden ruim drie keer minder gepest dan jongeren die niet weerbaar zijn.

© ANP 2016
rivm
ggd
scholen
vwo
havo
middelbare school
rijksinstituut
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?