Spanje levert man uit aan Marokko om ronselen vrouwen voor Daesh

marokko
3
19 apr '16
De Spaanse autoriteiten hebben Mohamed El Bali uitgeleverd aan Marokko. Hij zit al sinds 3 september 2013 vast in het Zuid-Europees land.

El Bali werd door Marokko gezocht. Marokko wilde hem voor de rechter brengen wegens terreurgerelateerde activiteiten. Zo zou hij in Marokko een jihadistisch netwerk hebben opgezet. De Spaanse politie was er zeker van dat dit netwerk een tak heeft in Melilla. In december 2014 werd daarom een operatie op poten gezet om het netwerk, dat onder meer vrouwen wierf voor Daesh, op te rollen. 

Vrouwen
Aan het hoofd van de rekrutering van vrouwen stond een vrouw uit Melilla. Zij rekruteerde de vrouwen via WhatsApp of Facebook en zocht haar 'slachtoffers' vooral in Facebookgroepen waar veel over de islam werd gepraat. Ze sprak de vrouwen eerst over normale onderwerpen om vervolgens beetje bij beetje propagandamateriaal te delen. 

Sommige vrouwen werden bij haar thuis uitgenodigd om daar vergaderingen te houden over conflictgebieden van Daesh. Ook maakten ze reisplannen. In augustus werd ze bij de grens van Beni Ansar opgepakt. Ze stond op het punt om af te reizen naar Irak.

© Redactie 2016
marokko
spanje
mohamed el bali
terrorisme
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?