Marokko haalt discriminatie uit schoolboeken

marokko
10
21 apr '16
Koning Mohammed VI heeft in februari een bevel uitgevaardigd over het aanpassen van Marokkaanse schoolboeken in het onderwijs.

Na het bevel maakte de Marokkaanse regering werk van het mijden van discriminatie uit de schoolboeken. Ook werden teksten die kunnen aanzetten tot tolerantie verbannen. Volgens onderwijsminister Rachid Belmokhtar werden bijna 400 boeken onder handen genomen en de toon gewijzigd. Dat meldt hij aan persbureau EFE. Volgens Belmokhtar ging het vooral om discriminatie op grond van geslacht, gezondheid en leefomgeving zoals dorpsbewoners. Belmokhtar gaf een simpel voorbeeld. 

In een van de boeken is een meisje te zien die druk in de weer is in de keuken. Dat doet ze met haar moeder terwijl haar broer en vader televisie aan het kijken zijn. Niet meer van deze tijd en zeker niet iets waar kinderen mee horen op te groeien. Meisjes worden in veel boeken ook cultureel gekleed terwijl jongens vaak met moderne kleding worden afgebeeld. Volgens Belmokhtar zijn de wijzigingen broodnodig en is men nog niet klaar.

Omdat het deel uitmaakt van de nieuwe Grondwet moet zijn ministerie samenwerken met het ministerie van Islamitische Zaken. Dit ministerie heeft eveneens een belangrijke rol in het Marokkaans onderwijs.

© Redactie 2016
marokko
discriminatie
rachid belmokhtar
lesboek
school
onderwijs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?