Marokko krijgt 120 miljard dollar aan investeringen van rijke Golfstaten

marokko
15
21 apr '16
De aanwezigheid van koning Mohammed VI bij de Gulf Cooperation Council (GCC) is niet voor niets geweest. De Golfstaten geven aan dat ze Marokko in het komend decennium met 120 miljard dollar gaan helpen.

Zij gaan vooral investeren in de sectoren van industrie, toerisme, landbouw en energie. Mohammed VI was in Riyad aanwezig om deel te nemen aan de GCC-top. Volgens MAP zijn de rijke oliestaten van plan om flink te investeren omdat Marokko een gunstig vestigingsklimaat heeft. Bovendien is het voor buitenlandse investeerders zeer aantrekkelijk. Marokko werkt vooral goed samen met Saudi-Arabië. Het land exporteert jaarlijks voor 920 miljoen dirham aan producten naar het land. Dat is 52,4% van de totale export naar de GCC-landen. 

Daarna volgen de Verenigde Arabische Emiraten met 589 miljoen dirham. Tussen 2006 en 2014 investeerden de Golfstaten bijna 57 miljard, wat neerkomt op 19% van de totale directe investeringen in Marokko. Vooral de VAE investeerde veel in deze periode: 44% van de 57 miljard dirham kwam van de VAE. Daarna volgde Saudi-Arabië, met 38%. Deze investeringen hadden vooral te maken met toerisme, vastgoed en energie. 

De Golfstaten en Marokko zien er dus veel in om deze handel flink op te schroeven. Naast de economische investeringen ontvangt Marokko ook regelmatig geld voor ontwikkelingshulp. 

© Redactie 2016
marokko
gcc
mohammed vi
riyad
golfstaten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi