Hadj-oplichter opgepakt in Marokko

marokko
0
21 apr '16
De politie van Fes heeft een notoire oplichter gepakt die zijn slachtoffers onder meer een visa voor de pelgrimstocht naar Mekka beloofde.

De man noemde zichzelf 'cherif du Palais' en was zogenaamd een officier van het Koninklijk Paleis. Zijn specialiteit was ronduit lafhartig: het aanbieden van visums voor een reis naar Mekka, meldt Akhbar Al Yaoum vandaag. Hij zou tientallen verdachten uit verschillende steden hebben gemaakt. Zijn slachtoffers waren vaak welgesteld en hadden geen trek in het wachten op een loting, zoals gebruikelijk is voor Marokkaanse pelgrims. 

Hij wist zelfs een voormalige burgemeester van Fes te overtuigen dat hij een visum kon krijgen voor zijn zus. Dat kostte hem 80.000 dirham. Een ander slachtoffer, uit Marrakech, betaalde 20.000 dirham voor een 'makkelijk visum'. Een derde slachtoffer uit Rabat moest 60.000 dirham betalen om een toplocatie en mooi appartement te krijgen in Mekka. Hij koos zijn prooien zorgvuldig uit. 

Een dadelverkoper, bekend in de medina van Fes, werd ook opgelicht en diende een klacht in. Hij had een aanzienlijke hoeveelheid dadels 'gekocht' maar betaalde nooit de rekening. Deze zouden op rekening zijn gezet van het koninklijk huis. De fraudeur zou zelfs eigen familieleden hebben opgelicht voor tienduizenden dirhams. Andere ondernemers kwamen er beter van af. Een ondernemer met een telefoonwinkel bestal hij voor 4.000 dirham aan beltegoed. 

Hij wist zijn slachtoffers te overtuigen door onder meer netjes gekleed te gaan en in een luxe auto te reizen. Het vrijdaggebed miste hij nooit en gaf veel geld aan bedelaars die rond de moskeeën zwerven. Hiermee wilde hij laten zien een volwaardige afgevaardigde van de koninklijke familie te zijn. 

Na zijn arrestatie en doorzoeking van zijn huis vond de politie een groot aantal paspoorten van slachtoffers. Deze slachtoffers worden opgeroepen om tijdens het proces aanwezig te zijn. Op 2 mei begint de zaak voor de rechtbank. De politie nam ook twee dure auto's en 350.000 dirham in beslag.

© Redactie 2016
marokko
fes
fraudeur
oplichting
hadj
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?