Vredesconferentie Palestina-Israël in Frankrijk

buitenland
8
22 apr '16
Frankrijk houdt op 30 mei een vredesconferentie over het Midden-Oosten.

Met het initiatief wil Parijs een oplossing voor het conflict in de regio bespoedigen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault verwacht vertegenwoordigers van rond de twintig landen in Parijs, meldde de krant Libération donderdag. Volgens het plan van de Franse regering zal een eerste ontmoeting zonder de conflictpartijen duidelijk moeten maken hoe de Palestijnen en zionisten weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Parijs wil behalve de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties ook de Arabische landen op één lijn zien te krijgen. Daarna komt dan de eigenlijke conferentie met vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen. Dit treffen staat gepland voor de tweede helft van het jaar. De toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius kondigde de plannen in januari aan. Mocht het diplomatieke initiatief mislukken, dan zal Frankrijk een Palestijnse staat erkennen, zei Fabius toen.

De laatste vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen zijn twee jaar geleden op niets uitgelopen. Beide partijen benadrukten hun interesse om nieuwe onderhandelingen te beginnen, maar wierpen steeds de andere partij voor dergelijke pogingen te blokkeren.

© ANP 2016
palestina
zionisten
jean marc ayrault
laurent fabius
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi