Marokkaanse journalisten gestraft om artikel over zelfmoord bij politie

marokko
2
22 apr '16
Drie voormalige journalisten van het blad TelQuel zijn tot een voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens een artikel over de werkomstandigheden bij de politie.

Het gaat om de voormalige directeur van TelQuel, Karim Boukhari, hoofdredacteur Driss Bennani en journalist Mohammed Boudarham. Het drietal is niet meer werkzaam voor TelQuel maar worden nog steeds achtervolgd door hun werkzaamheden in dienst van het blad. Zij kregen allen een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en moeten een gezamenlijke boete ophoesten van 60.000 dirham. 

In 2013 schreef het blad het artikel 'De Politie, een groot ziek lichaam', waarin het licht probeerde te werpen op de zelfmoordgolf onder agenten. Ook werden interviews gepubliceerd met leden van de politie. De arbeidsomstandigheden bij de Marokkaanse politie zouden zeer moeilijk zijn en een rol spelen in de zelfmoordgolf. Het vonnis verraste de journalisten enigszins. 

Ze werden enkele dagen na publicatie in 2013 opgepakt voor verhoor. De politie wilde graag weten wat de journalisten willen zeggen en of er een verborgen betekenis achter het artikel zit. Twee jaar later volgt dan toch een vonnis.

Ander werk
Het drietal werkt niet meer voor het populair blad en heeft elders een baan in de journalistiek gevonden. Het is niet bekend of het artikel een rol speelde in de uittocht van de drie. Boukhari werkt momenteel als hoofdredacteur van het blad Zamane, Boudarham is hoofdredacteur van nieuwswebsite Le360 terwijl Bennani de oprichter van W6 Digital is. 

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Redactie 2016
marokko
journalistiek
persvrijheid
karim boukhari
driss bennani
mohammed boudarham
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?