Marokko pakt door: mogelijk hogesnelheidslijn naar Agadir

marokko
16
24 apr '16
Terwijl de nieuwe TGV-lijn tussen Tanger en Casablanca bijna klaar is denkt Marokko alweer aan een nieuw project op het gebied van hogesnelheidslijnen.

Mohamed Rabie Khlie is de directeur-generaal van de Marokkaanse spoorwegautoriteit ONCF en sprak eerder deze week over de Marokkaanse ambities. Hij liet weten dat de hogesnelheidslijn tussen Tanger en Casablanca bijna klaar is. Het werd is voor 78% afgerond, zei Khlie hierover. In 2018 moet het voor burgers en toeristen mogelijk zijn om tussen Tanger en Casablanca te reizen.

Nu duurt dat bijna vijf uurtjes met de trein. Met de TGV is het mogelijk om binnen iets meer dan twee uurtjes in Casablanca of Tanger te zijn. Khlie toonde zich bovendien zeer ambitieus over verdere projecten.

Zuiden
ONCF denkt er al aan om een 'Atlantic Line' aan te leggen. Die begint in Tanger, komt langs Casablanca, rijdt dan op hoge snelheid door naar Marrakech en passeert ook Essaouira met als uiteindelijke bestemming Agadir. Voor reizigers die vaak tussen noord en zuid reizen is dit geweldig nieuws. 

Ook denkt men over een nog groter plan, namelijk de Maghreb Line. Deze begint in Casablanca en gaat via Fes, Oujda, Algiers, Tunis uiteindelijk naar Tripoli. Khlie denkt dat deze twee nieuwe lijnen in de komende twintig jaar operationeel kunnen zijn.

© Redactie 2016
marokko
tgv
hogesnelheidslijn
hogesnelheidstrein
tanger
casablanca
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?