Boete voor discriminatie stagiair

algemeen
21
25 apr '16
De eigenaar van een tuincentrum die vorig jaar een stagiair weigerde omdat hij homo is, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een boete van 1600 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat christelijke eigenaar de stagiair weigerde vanwege zijn geaardheid. De 42-jarige eigenaar was niet aanwezig bij de zitting. Hij legde een bekennende verklaring af bij de politie. "Ik weet dat ik discrimineer, maar dit is voor mij een gewetenskwestie", zei hij tegen de agenten. Behalve de boete moet Hendrik de B. ook een schadevergoeding van ongeveer 1500 euro betalen aan de stagiair.

Vrijheid van geloof
De verdachte beriep zich tijdens zijn verhoor op zijn vrijheid van geloof. Volgens de rechtbank kent deze vrijheid ook grenzen. "Je hebt de vrijheid in dit land om je geloof te praktiseren, maar dit betekent niet dat je anderen mag achterstellen in het sociaal-economisch verkeer", zei de rechter.

Afgewezen stagiair Bas van der Meer wilde na de zitting niet reageren. Volgens een woordvoerder van slachtofferhulp was Van der Meer blij met de uitspraak en is hij teleurgesteld dat de verdachte niet aanwezig was bij de zitting. De B. heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

© ANP 2016
discriminatie
homoseksualiteit
bas van der meer
stage
leeuwarden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi