Sjoemelende studenten riskeren jaar celstraf in Marokko

marokko
0
28 apr '16
Het Marokkaans parlement bespreekt een wetsvoorstel waarmee frauderende studenten zwaar bestraft kunnen worden.

Studenten die afkijken of op welke manier dan ook zich niet aan de examenregels houden riskeren een celstraf van maximaal één jaar. Het onderwerp wordt slechts zes weken voor de examens van middelbare scholen, instituten en universiteiten besproken. De Marokkaanse regering heeft examenfraude al gedefinieerd als een vorm van fraude en bedrog. Nu wil de Kamer het ook nog strafbaar maken. 

Naast een celstraf riskeren studenten ook nog eens een boete tussen de 5.000 en 10.000 dirham. Mocht de wet goedgekeurd worden zal deze gelden in alle scholen, universiteiten, instituten, onderwijsinstellingen en particuliere scholen gelden. In aanvulling op de traditionele manier van 'valsspelen' tijdens examens omvat de wet ook het bezit van elektronische apparaten voor fraude als strafbaar feit. 

In het voorstel staat dat leraren die verantwoordelijk zijn voor de surveillance studenten eerst moeten waarschuwen. Mocht iemand dan opnieuw de fout in gaan dient hij het examen of tentamen in te trekken en een verslag op te stellen over de strafbare feiten. 

In voorgaande jaren heeft het ministerie van Onderwijs tevergeefs geprobeerd om de fraude aan te pakken. Studenten maken steeds vaker gebruik van geavanceerde technieken om te frauderen. Ook sociale netwerken zoals Facebook worden gebruikt om examenantwoorden te delen. Tijd voor harde maatregelen dus.

© Redactie 2016
marokko
examen
fraude
afkijken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi