Ex-burgemeester Londen geschorst: 'Hitler was een zionist'

buitenland
0
28 apr '16
De Britse Labour-partij heeft donderdag ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone geschorst omdat die antisemitische uitlatingen zou hebben gedaan.

Labour zei in een verklaring dat Livingstone "de partij te schande heeft gemaakt". Livingstone zei in een interview met de BBC dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van joden naar delen van Palestina. Later werd, met de hulp van Engeland, de zionistenstaat Israël gesticht. "Hij steunde het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk zes miljoen joden vermoordde", voegde de ex-burgervader eraan toe. Hij zei later nog wel dat de nazileider "een monster van A tot Z" was, maar het kwaad was toen al geschied.

Labour-parlementariër John Mann beet Livingstone toe dat hij het bewind van de nazi's goedpraatte, wat hem op een reprimande van de partij kwam te staan. Dit weerhield andere politici er niet van zich in de discussie te mengen. Lord Sugar, die in het verleden voor Labour in het Hogerhuis zat, klaagde dat "de gekken de Labour-partij hebben overgenomen".

Premier David Cameron zei dat het "vrij duidelijk is dat de Labour-partij een probleem heeft met antisemitisme". "Ik denk dat ze moeten erkennen dat antisemitisme net racisme is."

© ANP 2016
zionisten
labour
ken livingstone
londen
adolf hitler

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi