Imam in Marokko geschorst om kritiek op regering

marokko
27
28 apr '16
Een imam in Marokko is door het ministerie van Islamitische Zaken geschorst omdat hij zich 'mengde in overheidszaken zonder daar het gezag voor te hebben'. De imam ontkent.

De imam sprak zoals altijd tijdens een vrijdagpreek in Taza. Hij zou het hebben aangedurfd om kritiek te uiten op de regering. Hij hield de politiek ervoor verantwoordelijk dat voedselprijzen zoals die van suiker, thee en meel zijn gestegen. Dat meldt Al Massae vandaag. Ook beschuldigde hij de regering ervan dat de elektriciteitsrekeningen door hun toedoen stijgen. 

Daar stopte het echter niet. Hij uitte zich ook kritisch over de pensioenhervorming waar de staat mee bezig is. Toen het ministerie, waar de meeste imams van Marokko onder vallen, achter zijn kritische preek kwam werd hij geschorst. Dat duurde echter maanden. Hij zou de preek op 8 november vorig jaar hebben gegeven, maar werd pas op 17 maart geschorst. 

De imam doet er ondertussen alles aan om zijn schorsing aan te vechten. Hij zegt niet over consumptieprijzen te hebben gepraat maar over de leefomstandigheden van de vaders en grootvaders in Marokko. Door deze omstandigheden werd men in Marokko gedwongen in opstand te komen tegen het protectoraat. Wat de pensioenen betreft heeft de imam niet gesproken over de hervormingen maar over het huidig pensioenstelsel. 

Pensioengelden zorgen nu niet voor een menswaardige levensstandaard, zou de imam gezegd hebben. Het ministerie is echter niet onder de indruk en stuurde de imam weg na meer dan twintig jaren van preken in verschillende moskeeën. Als hij zijn gelijk niet kan bewijzen zal hij op zoek moeten naar een baan als imam buiten de overheid om.

© Redactie 2016
marokko
abdelilah benkirane
imam
taza
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi