500.000 jaar oud skelet in Marokko: man werd opgegeten door hyena's

marokko
3
3 mei '16
In de Hominids grotten nabij Casablanca is een skelet gevonden. De man zou opgegeten zijn door hyena's, stellen de wetenschappers die de zaak onderzoeken.

Toen ze de botten onder de loep namen vonden ze bijtwonden op het bovenbeen. Grote aaseters, hoogstwaarschijnlijk hyena's, zouden hem die toegebracht hebben. Ze konden echter niet met zekerheid zeggen of de hyena's de man hadden opgejaagd of dat ze hem opaten nadat hij door een andere oorzaak overleed. Hoe dan ook, volgens de onderzoekers bewijst de vondst dat carnivoren mensen aten in sommige regio's in Marokko.

In de omgeving van de grotten zijn andere skeletten gevonden en die tonen aan dat mensen ook op dieren aasden. De Britse wetenschappers stellen dat de mensachtigen met dieren streden om voedsel en ruimte in de Midden-Pleistoceen periode. Ondanks deze aannemelijke theorie werd voor de vondst van het skelet geen bewijs gevonden dat mensachtigen en dieren elkaar kruisten en het leven zuur maakten. 

Camille Daujeard van het Nationaal Museum voor Nationale Geschiedenis in Frankrijk legt uit: 'Hoewel er een goede theorie was dat grote roofdieren en mensachtigen in Noord-Afrika elkaar kruisten is dit een van de weinige voorbeelden waarin te zien is dat dieren mensen aten', aldus Daujeard in het wetenschappelijk tijdschrift PloS ONE. 

De tandafdrukken op het dijbeen zijn aan de twee uiteinden te zien, terwijl de zachtere delen van het bot volledig zijn verpletterd.

© Redactie 2016
marokko
casablanca
geschiedenis
hominids
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi