Koning Mohammed VI onthult plannen voor Sahara

marokko
13
5 mei '16
De Marokkaanse monarch heeft in een boodschap aan deelnemers van een Afrikaans congres in Rabat grootse plannen bekendgemaakt voor de Marokkaanse Sahara.

'We willen dat de Marokkaanse Sahara een knooppunt wordt voor de handel en menselijke interactie tussen Afrika en Europa', zo begon de koning zijn voorgelezen boodschap aan aanwezigen van het 1e Afrikaanse Congres over technische innovatie en ontwikkeling. Het congres begon gisteren in Rabat. De koninklijke adviseur Abdellatif Menouni las de persoonlijke boodschap voor. 

'Marokko zal ook bouwen aan de Grote Atlantische Haven in Dakhla en we denken na over een spoorlijn van Tanger naar Lagouira om Marokko aan te sluiten bij de Afrikaanse broedernaties', aldus de koning. De vorst somde vervolgens een reeks aan gelanceerde projecten op. Deze projecten werden tijdens Groene Mars gelanceerd en zijn in het leven geroepen ter ontwikkeling van de Sahara-regio's. 

Een mooi project is de bouw van een snelweg die Agadir en Dakhla zal verbinden met Tiznit en Laayoune om vervolgens door te gaan tot de Mauritaanse grens. In de komende twintig jaar zal de ontwikkeling en modernisering van het Marokkaans wegennet.  

'In overeenstemming met onze geïntegreerde visie, geeft dit plan een bijzonder belang aan betreft de strategische banden met West-Afrika. De Marokkaanse zuidelijke provincies (dat wil zeggen de Sahara) zullen een brug tussen Marokko en haar Afrikaanse roots vormen.' Vervolgens wees de koning ook op de bouw van de Maghreb-snelweg richting het oosten. 'Deze zal de handel met de buurlanden vergemakkelijken.'

Deze ambitieuze plannen, samen met de plannen voor zonne- en windenergie zijn er echter niet alleen voor de economische ontwikkeling, zo stelt de koning. 'Hierdoor hopen we betere banden te kweken met Afrikaanse broederlanden en evengoed bij te dragen aan hun ontwikkeling.'

© Redactie 2016
marokko
sahara
mohammed vi
dakhla
lagouira
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi