Mohammed VI betaalt al tien jaar voor zorg Senegalees kindje

marokko
14
6 mei '16
De Marokkaanse krant TelQuel heeft een hartverwarmend verhaal gepubliceerd over koning Mohammed VI en diens bereidheid om anderen te helpen.

De koning accepteerde in 2004 een verzoek van een Senegalese vrouw om met haar zoon naar Marokko te reizen zodat hij daar behandeld kon worden aan een zeldzame en erfelijke ziekte genaamd Prune Belly Syndroom. Het leven van Mohammed Mounirou Anne was daardoor in levensgevaar. Volgens TelQuel accepteerde Mohammed VI dat verzoek. 

De jongen en zijn moeder, Nedeye Mbaye Khewe, wonen in de Senegalese hoofdstad Dakar maar daar zijn artsen niet bereid om de ziekte aan te pakken omdat er te weinig mensen mee te kampen hebben. De behandelend arts van Anne kon zelf weinig doen wegens een gebrek aan kennis. Hij adviseerde haar daarom uit te wijken naar Marokko toen de situatie van het jongetje verslechterde. 

Brief
Khewe schreef daarom een brief met daarbij het volledige medische dossier van haar zoon en diende dit in bij de Marokkaanse ambassade in Dakar in 2004. Twee weken later belde de ambassade terug om haar te informeren over het feit dat zij en haar zoon van harte welkom zijn bij het Sheikh Zaid Universitair Ziekenhuis in Rabat. Daar zou Mohammed eindelijk de hulp krijgen die hij nodig heeft. 

Koning Mohammed VI betaalde in 2005 de vliegtickets en ziekenhuiskosten van de jongen. Eenmaal in Marokko werden ze opgevangen door een medisch team met daarin een anesthesist en kinderarts. Vervolgens kreeg de moeder informatie over het behandelplan. Nedeye beschrijft haar eerste anderhalve maand in Marokko als 'intens'. De behandeling sloeg aan waardoor Mohammed normaal kon opgroeien. 

Hij is nu 14 jaar en keert elke twee jaar terug naar Rabat voor een check-up. Ook hier hoeft de moeder geen cent voor te betalen. De levensverwachting voor patiënten met deze ziekte is overigens 'enkele jaren'. Khewe bedankt de koning nu persoonlijk voor zijn steun. 'Mijn zoon heeft altijd een foto van de koning bij zich', besluit ze haar verhaal tegenover de bron.

© Redactie 2016
marokko
mohammed vi
senegal
prune belly syndroom
senegal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi