Meeste Marokkanen verwerpen secularisme en boerka

marokko
54
10 mei '16
Uit een recent onderzoek blijkt dat Marokkanen niets te maken willen hebben met het secularisme.

De Tunesische instelling Sigma werkte samen met de Duitse stichting Konrad Adenauer en het Arabisch Observatorium voor Godsdiensten om te toetsen of Noord-Afrikanen open staan voor het secularisme. Marokkanen, Algerijnen, Libiërs en Egyptenaren blijken zeer religieus ingesteld te zijn, terwijl Tunesiërs een uitzondering zijn in de regio. De Afrikaanse website Jeune Afrique publiceerde resultaten van het onderzoek. 

Het onderzoek richtte zich op drie belangrijke aspecten: de relatie van respondenten met de islam en de politieke islam, hun houding ten opzichte van extremisme en uiteindelijk werd hun mening over terreurgroep Daesh gevraagd. Gevraagd naar hun identiteit is de islam en het moslim zijn een bepalend kenmerk. 52% van de Marokkaanse ondervraagden ziet zichzelf in eerste instantie als moslim. 

Daarmee scoorde Marokko het laagst: in Egypte (52,2%), Algerije (58,5%) en Libië (63,2) zeiden meer mensen dat ze zich als moslim zien. In Tunesië is dat slechts 37,6%. De heilige maand Ramadan is voor deze landen daadwerkelijk een heilige maand en zo staan burgers ook in. 95% van de respondenten zegt vijfmaal daags te bidden tijdens de Ramadan.  

Verder zegt 95,4% van de Marokkanen dat alle burgers, ongeacht religieuze overtuiging, dezelfde rechten en vrijheden moeten hebben. Verrassend is dat slechts 85,3% van de Tunesiërs in dergelijke gelijke rechten zegt te geloven. Volgens hen is dit een voorbode voor religieus extremisme in hun land. 

Wat de boerka betreft zegt 42,8% van de Marokkanen dat volledige gezichtsbedekking geen basis heeft in de islam en het dus volledig verwerpen. 19% zegt het gedeeltelijk af te keuren. Een merendeel van de Marokkanen zegt ook het secularisme te verwerpen. 36,4% zegt positief te staan over ideeën van het secularisme.

Waarnemers stellen dat dit kan worden verklaard door het feit dat het beeld van de islam in Marokko is gekoppeld aan de monarchie, die religieus en politiek gezag combineert.

© Redactie 2016
marokko
secularisme
onderzoek
islam
politiek
samenleving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?