Marokkaanse jood: 'Boycot Israëlische dadels'

marokko
16
11 mei '16
Sion Assidon is een Marokkaanse jood en heeft enkele weken voor de Ramadan opgeroepen Israëlische dadels te boycotten.

Assidon is naast een zakenman ook nog een activist die zich vooral tegen het zionisme verzet. Ook wil hij niets weten over eventuele normalisering met Israël. Dadels vormen een belangrijk product in de Ramadan omdat moslims daarmee hun vasten verbreken. Assidon vond het daarom een geschikt moment om weer te waarschuwen voor het kopen van dadels uit Israël. Volgens hem overspoelen deze dadels de Marokkaanse markt met valse namen en oorsprongsetiket. 

Deze oproep herhaalt hij elk jaar weer. Tot zijn grote ongenoegen doen de autoriteiten er weinig aan om producten zoals dadels uit Israël te blokkeren. Deze concurreren dan met dadels van Marokkaanse en Tunesische bodem. 

Ahmed Raissouni, een islampoliticus, stelde in juni 2015 al dat de handel in Israëlische dadels verboden moet worden. Hij bevestigde dat deze dadels gewoonweg gestolen worden van hun werkelijke eigenaren, namelijk de Palestijnen. Het kopen van deze dadels is daarom een daad van steun en financiering voor het voortbestaan van Israël.

Raissouni beroept zich met de aantijging op de dagelijkse gebeurtenissen in illegale nederzettingen. Daar worden boerderijen van Palestijnse boeren met de grond gelijk gemaakt zodat joodse kolonisten zich daar kunnen vestigen. De meeste Israëlische dadels komen bovendien van illegaal bezette gebieden. 

© Redactie 2016
marokko
joden
sion assidoun
boycot
dadels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?