Marokkaan en Algerijn willen trouwen: alles voor een verblijfsvergunning?

marokko
14
13 mei '16
Twee mannen van Marokkaanse en Algerijnse komaf zijn hun landen ontvlucht wegens hun geaardheid en nemen nu stappen om te trouwen.

De twee verblijven momenteel in asielzoekerscentrum voor tijdelijk verblijf in de Spaanse enclave Melilla, gelegen in het noorden van Marokko. Volgens El Diario willen Annouar Damani (Algerijn) en zijn verloofde Mohammed (uit Nador) trouwen. Hiervoor hebben ze al de nodige juridische stappen ondernomen. Damani, die uit Kabylië komt en zich tot het christendom bekeerde, wil perse met zijn volledige naam en foto in het artikel in de Spaanse krant terwijl de Marokkaan wat terughoudender is. 

'Mijn familie is dood voor mij. Mijn liefde voor Mohamed gaat verder dan welke religie dan ook', zegt hij tegen de krant. Volgens Damani weet iedereen dat ze gaan trouwen. Hiermee wil hij andere asielzoekers aanmoedigen om hun mentaliteit te veranderen. 'Iedereen is bang', zegt hij daarover. 'Ik heb er geen problemen mee en zal een groot feest geven in het centrum de dag dat ik ga trouwen', aldus een lachende Damani.

Geen vluchtelingenstatus
Een eventueel homohuwelijk zou voor het stel een steuntje in de rug betekenen om hun situatie te legaliseren in Spanje. Ze hebben nog geen officiële vluchtelingenstatus omdat de zaak complex ligt. De twee mannen van 26 jaar ontvluchtten hun landen vanwege hun seksuele geaardheid. Althans, dat stellen zij. Mohamed zou door zijn ouders uit huis zijn gezet nadat ze ontdekten dat hij contact had met andere mannen. 

El Diario weet dat er ongeveer vijftig Marokkanen in het centrum verblijven die gevlucht zijn vanwege hun geaardheid. Zij vrezen vervolging in hun eigen land. Nuria Mohamed Fadel, een advocate van de Beweging voor de Vrede, vertegenwoordigt het koppel. Volgens haar kan de aanvraag voor het huwelijk alleen een probleem worden omdat de geboorteakte van Mohammed ontbreekt. 

'Hij moet terug naar Marokko om het te kunnen krijgen.' Als dat is geregeld zal een rechter ze waarschijnlijk ondervragen. Volgens critici misbruiken de mannen hun geaardheid om zo aan een vluchtelingenstatus in Europa te kunnen komen. 

© Redactie 2016
marokko
algerije
homoseksualiteit
melilla
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi