Marokko herdenkt verwoestende aanslag Casablanca

buitenland
35
16 mei '16
Zestien jaar na de tragische gebeurtenissen in Casablanca herdenkt Marokko de bloedige aanslagen op meerdere locaties.
De beweging '16 mei vergeten we niet' heeft voor vanavond een herdenking georganiseerd op het Mohammed V plein in Casablanca. Het thema is 'een plicht van het geheugen'. Op 16 mei 2003 pleegde een groep gewapende terroristen aanslagen op zes locaties in de economische hoofdstad. Hotel Farah, restaurant Casa de Espana, een joodse begraafplaats, een joods gemeenschapscentrum, een pizzeria en het consulaat van België werden getroffen.

Alleen de aanslag op het joods centrum, dat op die dag gesloten was, mislukte. De terroristen rekenden bij veel locaties eerst af met de bewakers om vervolgens zelfmoordaanslagen te plegen. De aanslagen kostten aan veertig mensen het leven, waaronder de aanslagplegers. Honderden anderen raakten gewond. 

Sindsdien heeft Marokko het veiligheidsapparaat op het gebied van terrorismebestrijding aanzienlijk versterkt. Eind 2015 werd anti-terreurdienst BCIJ opgericht. Deze dienst heeft al veel terroristische netwerken weten op te rollen. Daarmee zijn verschillende aanslagen voorkomen. 

Enkele dagen geleden werd een herhaling van 16 mei 2003 voorkomen door de arrestatie van een man ui Tsjaad. In zijn appartement had hij veel materiaal om bommen te maken.
© Redactie 2016
marokko
casablanca
terrorisme
aanslag
terreur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
jemen
saoedi-arabië
mocromaffia
nabil b
advocaat
ridouan taghi
psv
donald trump
derk wiersum
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi