Afgelopen decennia bijna 100 natuurrampen in Marokko

buitenland
0
17 mei '16
Tussen 1960 en 2014 heeft Marokko te maken gehad met 96 natuurrampen. Dat concludeert de Hoge Raad van Statistieken.
Moroccoworldnews citeerde uit het rapport met de naam 'Evaluatie van natuurramp-management in Marokko'. Daarin staat onder meer dat het aantal rampen tussen 1980 en 2000 zijn verviervoudigd. In Marokko hebben de meeste natuurrampen te maken met water. Aan de ene kant zijn er rampen geweest met overstromingen, terwijl er aan de andere kant ook natuurrampen zijn geweest door waterschaarste.

Deze uitten zich vooral in overstromingen, droogtes en hittegolven. Al Hoceima, Agadir en omringende regio's blijken vooral gevoelig geweest te zijn voor aardbevingen. In 2004 vond de verwoestende aardbeving plaats die honderden burgers van Al Hoceima het leven kostte. In september 2014 vond in Agadir eveneens een redelijk zware aardbeving plaats.

De omvang van de verliezen in Al Hoceima en de nasleep van overstromingen in het zuiden van Marokko in 2014 tonen de zwakheid aan van de overheid als het om noodhulp gaat, stelt het rapport. Deze hulp is vooral reactief en komt pas op gang na een ramp, terwijl de schrijvers juist pleiten voor een pro-actieve houding. 

'Deze twee rampen (Al Hoceima en Agadir) tonen de tekorten aan in de basisinfrastructuur en in het beheer van natuurrampen op institutioneel, technisch en organisatorisch vlak', valt te lezen. De raad concludeerde ook dat de overheid heeft gefaald om het MnhPRA-programma tot een succes te maken. 

Dat project is in het leven geroepen om gemeenschappen die bedreigd worden in kaart te brengen en een rampanalyse te maken.
© Redactie 2016
marokko
natuurramp
statistieken
al hoceima
agadir
aardbeving
overstroming
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
champions league
hakim ziyech
botola pro
afc ajax
premier league
turkije
aivd
cornelius haga lyceum
wydad
syrië
atlasleeuwen
frmf
team marokko
casablanca
politie
marrakech
golaso
ajax
iran
tanger
verenigde staten
daesh
eredivisie
caf
mohammed vi