Marokkaanse vrouw onderhoudt al jaren synagoge in Essaouira (video)

marokko
1
20 mei '16
De bijzondere verhalen over een goede onderlinge verhouding tussen Marokkaanse moslims en joden blijven in de publiciteit komen.

Een van deze prachtige verhalen gaat over Lahcen, die in het dorp Arazan in Taroudant woont. Hij deed in 1950 een belofte aan zijn joodse vriend Moshe. Toen hij emigreerde beloofde Lahcen de graven van de voorouders van Moshe te verzorgen gedurende zijn leven. Die belofte komt hij vandaag de dag nog steeds na. Een meer recent verhaal dook onlangs op dankzij Al-Hurra TV. 

Moslima?
Een Marokkaanse moslima heeft haar leven gewijd aan het onderhouden van de Rabbi Haim Pinto synagoge in de stad Essaouira. Malika Aidrous leert de wereld hiermee een lesje in vreedzaam samenleven en tolerantie. Jarenlang ontvangt Aidrous bezoekers, maakt ze schoon en verricht ze administratieve taken. 'Veel mensen vragen me of ik een jodin of moslima ben. Als ik zeg dat ik een moslima ben reageren ze verrast', zegt de behulpzame vrouw tegenover Al-Hurra.

'Hoe kan een moslima zorg dragen voor een synagoge? Het is onze cultuur, die we hebben geërfd van onze voorouders. We leefden zonder enige problemen samen met joden.' André Azoulay, een Marokkaanse jood en adviseur van koning Mohammed VI, zegt dat de islam en het jodendom in Marokko een band hebben die is gebaseerd op wederzijds respect. 

© Redactie 2016
marokko
essaouira
taroudant
joden
marokkaanse joden
malika aidrous
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?