Engels steeds belangrijker in hoger onderwijs Marokko

marokko
3
23 mei '16
Met nog zes maanden voor het einde van zijn termijn als minister van Hoger Onderwijs heeft Lahcen Daoudi alles in een stroomversnelling gezet om het Engels belangrijker te maken.

Enkele maanden geleden sprak Daoudi zich in harde woorden uit in de universiteit van Agadir. Hij zei toen dat 'studenten die niet meer dan één vreemde taal spreken zijn of haar eigen graf moet graven en zichzelf moet begraven'. Hij verwees daarmee naar het belang van bijvoorbeeld Engels. Deze woorden zet hij nu om in daden, zo blijkt uit een open dag van de Faculteit der Technologische Wetenschappen in Settat.

Daoudi zei daar dat hij een ministeriële nota heeft gestuurd naar alle Marokkaanse universiteiten met daarin nieuwe criteria voor de doctoraatsverdediging van studenten. Deze gaan in september 2017 in. 

Engels
Onder deze nieuwe voorwaarden moeten studenten hun promotieonderzoek voorzien van minstens een artikel geschreven in het Engels. Ook moet de literatuurlijst voorzien zijn van minstens een Engelse bron. Bovendien moeten studenten een samenvatting in het Engels maken. Ook moet minstens een jurylid het Engels beheersen. Daoudi is zich ervan bewust dat deze nieuwe criteria lastig lijken voor studenten, maar het is in hun eigen voordeel en belangen, stelt de minister.

Deze nieuwe criteria zijn met veel cynisme en spot ontvangen op sociale netwerken. Veel studenten beschouwen het als grootspraak omdat de minister geen echte autoriteit geniet in universiteiten. Hier valt wel wat voor te zeggen omdat het bij wet geregeld is dat Marokkaanse universiteiten in het geheel onafhankelijk zijn van het ministerie.

Deze onafhankelijkheid gaat van de financiële kant tot het bestuurlijke en zelfs de logistieke kant van de universiteiten. De minister van Hoger Onderwijs kan wel hoge ambtenaren voor hoge posities benomen en als voorzitter van besturen optreden. Ook is hij lid van de Hoge Raad voor Onderwijs.

© Redactie 2016
marokko
lahcen daoudi
onderwijs
engels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?